Britanski proizvođač oružja ima rekordnu zaradu zbog ratova u Ukrajini i Gazi

Foto: EPA

Prošle godine, zbog povećanih vojnih ulaganja uzrokovanih sukobima u Ukrajini i Gazi, britanski proizvođač oružja BAE sustavi postigao je rekordnu zaradu. Još veću zaradu očekuju ove godine, prenosi Guardian.

Vrijednosti dionica proizvođača oružja jako su porasle u posljednje dvije godine. Zbog ruske invazije na Ukrajinu zapadne vlade su povećale vojna ulaganja. BAE sustavi bave se proizvodnjom nuklearnih podmornica, borbenih aviona, tenkova i brodova te pušaka i streljiva.

Charles Woodburn, glavni direktora BAE sustava, rekao je da nadolazećih godina očekuju održivi rast. "Nestabilnost u Europi, na Bliskom istoku i u drugim dijelovima svijet stavlja jasan fokus na ključnu ulogu koju igra zaštita nacionalne sigurnosti", rekao je.

"Većina opsega naše proizvodnje u okviru je programa koji su postojali i prije sukoba u Ukrajini, ali pristižu i novi zahtjevi za obnovom zaliha streljiva i za nadogradnjama", izjavio je.

Vrijednost dionica BAE sustava jutros je pala za preko 3%, ali od 2022. se više nego udvostručila. Kompanija sada vrijedi 44 milijarde eura.

Tijekom ove godine u BAE sustavima očekuje se rast zarade između 10 i 12%. Od njih su nuklearne podmornice naručile Velika Britanija, SAD i Australija, a dizajniraju i novi borbeni avion za program koji vode Italija, Japan i SAD. BAE sustavi su osnovani 1999. spajanjem Marconi elektronskih sustava i British Aerospacea.

Pročitajte više