Britanski sud odbio ruski zahtjev za izručenjem; Kremlj to osudio

BRITANSKI sud u četvrtak je odbio ruski zahtjev za izručenjem čečenskog ratnog zapovjednika Ahmeda Zakajeva, izazvavši gnjev vlasti u Kremlju.

Nakon višemjesečnog sudskog postupka pred londonskim sudom, sudac Timothy Workman je izrazio uvjerenje kako postoji "ozbiljna opasnost" da će Zakajev u Rusiji biti podvrgnut mučenju, bude li izručen

"Poslati Zakajeva da mu se sudi u Rusiji bilo bi nepravedan i ugnjetavački potez", rekao je sudac.

Rusija je zahtijevala izručenje Zakajeva jer ga tereti po 13 točaka optužnice, među ostalim i za ubojstvo i otmicu. Optužbe se odnose na prvi od dva rata u Čečeniji, u razdoblju od 1994. do 1996., ali je on poslije toga postao glavni čečenski mirovni pregovarač koji se još 2001. sastajao u Moskvi s ruskim dužnosnicima.

Sudac Workman je izrazio uvjerenje kako Moskva želi izručenje kako bi Zakajeva "onemogućila u nastavku sudjelovanja u mirovnom procesu i diskreditirala ga kao umjerenjaka".

Sudac je također rekao kako je zaključio da je sukob u Čečeniji bio rat, a ne "protuteroristička operacija". Tijekom posljednjih devet godina, u dva su rata na tom području poginuli deseci tisuća ljudi.

No, za rusko pravosuđe najteže je Workmanovo obrazloženje kako smatra vjerodostojnim izjavu svjedoka koji je rekao kako je bio zatočen i mučen šest dana, među ostalim i elektrošokovima, kako bi Rusima dao izjavu koju su upotrijebili protiv Zakajeva.

Vlada u Kremlju odluku britanskog suda ocijenila je "pokušajem opravdanja terorizma". Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je odluku, ustvrdivši kako je ona "ozbiljan udarac" odnosima između dviju zemalja i da se njome "pruža utočište" teroristima.

"Ova odluka je ozbiljan udarac našem partnerstvu, osobito u području stvarnog zajedničkog protuterorističkog djelovanja", kaže se u priopćenju ministarstva uz napomenu kako Velika Britanija primjenjuje dvostruke standarde jer deklarativno podupire borbu protiv terorizma, a "u stvarnosti pruža utočište teroristima na svom teritoriju".

Pročitajte više