Britanski znanstvenici zabrinuti zbog slabe solarne aktivnosti: Gasi li se Sunce?

NEOBIČNO niska aktivnost Sunca, koja je na najnižoj razini u ovom stoljeću, zabrinula je britanske znanstvenike koji se pitaju dolazi li nam novo "Ledeno doba".

Stručnjaci koji su se okupili na skupu Britanskih astronoma primijetili su kako na Suncu nema pjega te ima vrlo malo solarnih izboja, a i taj "izvor života na Zemlji" je "najtiši" u vrlo dugom razdoblju. Ta promatranja su zabrinula astronome koji su svoje zaključke temeljili na posljednjim fotografijama Sunca snimljenima iz svemira, piše BBC.

"Nema znakova da će se aktivnost Sunca ubrzo povećati" 

Sunce uobičajeno prolazi kroz ciklus aktivnosti od 11 godina. Na vrhuncu toga ciklusa izbacuje vruće plinove, a može se dogoditi i "superoluja" koja bi uništila sav elektricitet na Zemlji i vratila nas u doba prije ove civilizacije. Nakon toga dolazi "slabije" razdoblje Sunčeve aktivnosti. Znanstvenici su očekivali da bi prošla godina trebala biti ona u kojoj se Sunce trebalo zagrijati, no umjesto toga ono je dostiglo svoje 50-godišnje dno u pritisku solarnih vjetrova, 55-godišnje dno u zračenju i 100-godišnje najnižu vrijednost u pjegama.

Profesorica Louise Hara s University College u Londonu izjavila je kako je neobjašnjivo zašto se aktivnost ne povećava. Tvrdi da nema znakova da će se to ubrzo dogoditi, ali da neki znanstvenici predviđaju da će Sunce ubrzo ući u normalnu fazu svoje aktivnosti.

Zemlji prijeti novo "Ledeno doba"?

"Drugi kažu da ulazi u još jedno minimalno razdoblje te se oko toga vodi žestoka znanstvena rasprava", zaključila je Hara. Sredinom 17. stoljeća Zemlju je kroz 70 godina "pogodilo" kratko "Ledeno doba", a neki znanstvenici tvrde da bi se to moglo dogoditi i tijekom ove smanjene aktivnosti Sunca.

Neki na predviđanja o ponovljenom "Maunderovom minimumu", kako je nazvano to razdoblje u 17. stoljeću, samo odmahuju rukom te tvrde da je to pojednostavljeno gledanje na stvari. Profesor Mike Lockwood sa sveučilišta iz Southamptona kaže da je sunčeva aktivnost svoj vrh dosegla 1985. godine te je sada u fazi silaznog trenda koji će trajati nekoliko desetljeća.

Ne postoji samo ciklus od 11 godina, nego i oni koji traju više stotina godina

On vjeruje kako uz ciklus od 11 godina, Sunce prolazi i kroz druge cikluse koji traju i stotine godina. Tvrdi da je 1985. godina bila vrh aktivnosti u tom "drugom ciklusu" dok je "Maunderov minimum" označavao njegovo dno. "Ponovno ulazimo u razdoblje srednjih vrijednosti nakon što smo prošli kroz dio u kojem je Sunce bilo u najvišim vrijednostima", rekao je Lockwood te dodao kako se može očekivati da će proći još stotine godina do ponovnog "Maunderovog minimuma".

I.Kri.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više