Milijan Brkić: Vratit ćemo dug i ispričati se čovjeku

Foto: FAH

GODIŠNJI financijski izvještaji HDZ-a za 2013. i 2014., kao i izvještaj Državnog ureda za reviziju, potvrđuju kako je HDZ uzimao milijunske zajmove kako od banaka, tako i od trgovačkih društava. Jedna od tvrtki koja je davala zajam HDZ-u ne bavi se pozajmljivanjem novca već plinskim biznisom. Plinski biznis u fokusu je političkih afera HDZ-a od doba Ive Sanadera do Tomislava Karamarka u aferi Konzultantica.

>> HDZ opet u problemima: Tvrtke im posuđivale milijune, a podatke su tajili

Podsjetimo, Pavao Vujnovac, hrvatski poduzetnik koji se bavi plinskim biznisom, potvrdio je tjedniku Nacional kako je HDZ-u posudio 4,2 milijuna kuna. Vujovac tvrdi da je posudbu HDZ-u napravio na zamolbu tadašnjeg glavnog tajnika Milijana Brkića.

Milijan Brkić potvrdio je danas da je do pozajmice došlo te da taj dug još uvijek nije vraćen.

"Ja se ne mogu načuditi toj dozi zločestoće u Hrvatskoj, kontaminiramo medijski prostor neistinama i lažima i konstrukcijama. Podatak da je HDZ tijekom 2014. godine odradio pozajmice s pravnom osobom je točan, ali sve je u skladu sa zakonom.

Temeljem statuta stranke kod takvih kratkoročnih pozajmica nije potrebna suglasnost Predsjedništva, a Karamarko je za to znao. Državna revizija i GONG su dali stav da je sve u skladu sa zakonom.


Dug je tu, dug je prisutan i dug će biti vraćen", komentirao je Milijan Brkić.

"Tko želi bajke, neka ide tamo gdje će ih dobiti"

Kaže da se mediji bave podmetanjima i konstrukcijama jer "nema tema koje su bitne i ideja za rješenje aktualnih problema". "Mi nećemo upasti u tu zamku". Dodao je da nimalo ne strahuje od istrage DORH-a.

Za Dnevnik Nove TV komentirao je i tijek pregovora s drugim političkim strankama za predstojeće palamentarne izbore.

"Unutar HDZ-a krenuli smo s pregovorima. U tijeku su dogovori s HRAST-om, HSS-om. HSP AS-om, HSLS-om... Otvoreni smo za suradnju, ali smo zamolili za strpljenje, a ne bi bilo ni fer da pregovarački proces završavamo prije izbora u HDZ-u. Ne razumijem zašto su svi toliko nestrpljivi", kazao je.

Govoreći o informaciji koju je doznao Index da je HSS već odlučio da će ići s SDP-om na izbore, nakon što im je Milanović dao ponudu koju ne mogu odbiti, Brkić je poručio:

"Ako žele bajke braće Grimm, neka odu tamo gdje će to i dobiti. Mi ćemo se fokusirati na program, a spremni smo i sami izaći na izbore", rekao je Brkić.

"Što se tiče slaganja lista, naravno da ćemo težiti tome da na listama budu mladi ljudi i nova lica. Nacionalna tijela će o tome odlučiti, a to će biti oni koji će najbolje promovirati program Hrvatske demokrtske zajednice", rekao je na kraju na pitanje o tome hoće li na izbornim listama biti mjesta za Tomislava Karamarka.

Pročitajte više