Brkić objavio: Izbori u HDZ-u održat će se 17. srpnja, idemo po principu jedan član - jedan glas

Foto: Index

NAKON sjednice Predsjedništva HDZ-a pred novinare je izašao Milijan Brkić u pratnji Ivane Maletić. Brkić je rekao kako je dogovoreno da se unutarstranački izbori u HDZ-u održe 17. srpnja.

"Što se tiče pokretanja postupka unutarstranačkih izbora, donijeli smo odluku da će se provesti izbori po načelu jedan član jedan glas. Prvi krug je 17. srpnja.

Idemo po načelu jedan član jedan glas, birat će se samo predsjednik stranke. Vjerujem da ćemo iznjedriti najboljeg kandidata ili kandidatkinju koji će predstavljati HDZ i koji će biti mandatar za sastav nove Vlade nakon izbora na jesen. HDZ će sigurno pobijediti i spriječiti povratak SDP-a", rekao je Brkić.

Otkrio je i jednu novost. Naime, za kandidaturu opet treba skupiti 5000 potpisa, ali jedan član stranke smije potpisati za više kandidata, a ne samo za jednoga kako je bilo do sada.

"5000 potpisa treba kandidat skupiti s tim da jedan član može potpisati svima. Nakon toga kreće kampanja", rekao je Brkić.

Brkić nije govorio o kandidatima, a nije isključio mogućnost da i on bude jedan od njih.

Niti je itko najavio kandidature niti itko može najaviti kandidaturu dok ne skupi 5000 potpisa.

"Puno njih je reklo da su zainteresirani, uvijek je ambicija dobra. Vjerujem da će se kandidati sučeljavati programom, vizijom i konceptom. Najbitnija je utakmica na jesen", rekao je.

"Vrijeme će vam dati odgovor", odgovorio je Brkić upitan hoće li se on kandidatirati.

"Netko tko ima malo više kose od mene", našalio se Brkić na pitanje kako on zamišlja sljedećeg vođu HDZ-a.

No onda je nastavio u ozbiljnom tonu.

"Idealan predsjednik je osoba koja će prvo uživati povjerenje članstva, a onda i šireg spektra građana Hrvatske. Ja ne želim pričati o sebi, neka drugi govore o meni. Taj naš budući predsjednik ili predsjednica će biti mandatar, oni će se suočiti s najnegativnijom osobom na političkoj sceni, Milanovićem", komentirao je.

Ni Ivana Maletić nije negirala moguću kandidaturu

Brkić priželjkuje više kandidata.

"Hvala Bogu, demokracija je, poželjno je što više kandidata", kratko je rekao.

Govorio je i o nastavku suradnje sa strankama s kojima su trenutno u koaliciji.

"Mi smo u ovoj kompoziciji koalicijskoj bili relativni pobjednici na prošlim izborima, mi surađujemo sa našim partnerima. Nastavljamo s pregovorima, a tko će točno biti u toj kompoziciji, to razgovaramo", rekao je.

Ivana Maletić također nije negirala mogućnost kandidature.

"Dajem isti odgovor, vrijeme će pokazati. Ništa ne odbacujem", rekla je Ivana Maletić.

Pročitajte više