Brnabić: Tucker Carlson će doći u Srbiju, njegov intervju s Putinom je fantastičan

Screenshot: X

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je jučer u Dubaiju da će kontroverzni, ali vrlo poznati američki voditelj Tucker Carlson sredinom godine posjetiti Srbiju.

Brnabić je na jednom od panela na summitu svjetskih vlada u Dubaiju sjedila pored Carlsona.

"Moram reći da je, iako nisam znala da će Tucker Carlson biti ovdje, naš razgovor jedan od onih koji najviše zanimaju novinare. On zna dosta toga o Srbiji. Rekao je da planira dolazak u Srbiju sredinom ove godine, da izuzetno poštuje i cijeni predsjednika Aleksandra Vučića. Ja sam mu rekla da se radujem što ćemo se vidjeti", rekla je Brnabić.

"Čestitala sam mu na hrabrosti što je uradio stvarno fenomenalan intervju s predsjednikom Ruske Federacije, zato što je u današnjem svijetu, rekla bih, gdje je bilo kakav vid cenzure nekako sveprisutan, ustvari velika hrabrost uraditi tako nešto i da ljudi mogu čuti stvari koje ustvari ne mogu čuti zbog te cenzure", rekla je Brnabić.

Carlson o Vučiću: Čini se da je pametan

Bivši voditelj Fox Newsa susreo se u kolovozu prošle godine u srpskom veleposlanstvu u Budimpešti sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i njegovim ministrima.

"Srbija je jedna od zemalja koje je NATO bombardirao te Vučić ima zanimljivu perspektivu na rat u Ukrajini", rekao je tada Carlson. "Čini se i da je pametan", rekao je o Vučiću.

 

Carlsona su u Budimpešti dočekali osobno Vučić i dvojica ministara. "Svi Vas žele upoznati, čekaju u redu", rekao mu je Vučić te zatim predstavio srpskog veleposlanika u Mađarskoj, ministra financija Sinišu Malog i ministra sporta Zorana Gajića.

Na snimci koju je tada objavio na mreži X Carlson je kazao da mu je Vučić rekao da je rat u Ukrajini slomio europsku ekonomiju. Naveo je i da je Rusija jedina zemlja koja bi na duge staze mogla imati koristi od svoje invazije na Ukrajinu, dok će SAD izgubiti svoju poziciju moći. Carlson je rekao i da se radi o NATO-ovom ratu koji ubija njemačko gospodarstvo.

Vučić: Jedan od najvećih novinara današnjice

"Razgovor s jednim od najvećih novinara današnjice, Tuckerom Carlsonom, čovjekom širokog obrazovanja i jedinstvene novinarske smjelosti. Svakako velik izazov za mene, ali i izuzetna prilika za razmjenu mišljenja o brojnim temama koje opterećuju geopolitičku agendu današnjice", napisao je Vučić nakon susreta na svom Instagram profilu.

Napustio Fox zbog lažnih optužbi o krađi izbora

Fox News Media i Carlson su se razišli nakon što se matična tvrtka Fox Corp nagodila u tužbi za klevetu s tvrtkom Dominion Voting Systems za iznos od 787.5 milijuna dolara. Time je okončana tužba zbog lažnih optužbi te televizije da je tvrtka za brojanje glasova Dominion Voting Systems pomogla ukrasti glasove Donaldu Trumpu na predsjedničkom izborima 2020. 

Carlson je bio ključna figura u Dominionovoj golemoj tužbi za klevetu protiv Fox Newsa. Dok je bio voditelj u udarnom terminu na Fox Newsu, Carlson je postao jedna od najutjecajnijih osoba unutar republikanske stranke.

Interna komunikacija objavljena uoči suđenja sugerira da su Carlson i njegovi kolege sumnjali u tvrdnje Trumpovih saveznika i same mreže - no da su ih svejedno objavili iz straha od gubitka gledatelja u korist suparnika.

Iza ekrana Fox News nije skrivao činjenicu da je Carlson ono što pisci književne fikcije zovu nepouzdani pripovjedač. Mreža je tvrdila u tužbi iz 2020. da gledatelji znaju primijeniti zdravu dozu skepticizma prema sadržaju njegove emisije, koja je pokrenuta 2016. i privlačila milijune gledatelje po epizodi.

Ali kritičari optužuju program za polarizaciju Amerikanaca i pridonošenje ozračju paranoje koja je dovela do politički motiviranog nasilja, poput rasističkih masovnih pucnjava.

Carlson u privatnim porukama o Trumpu: Strastveno ga mrzim

Slučaj Dominion otkrio je, međutim, da je Carlsonu nedostajala iskrenost za koju je tvrdio da je zastupa u svojim porukama, hvaleći Donalda Trumpa u javnosti dok je kolegama u četiri oka govorio da ne može čekati da "ignorira Trumpa većinu večeri".

"Strastveno ga mrzim", rekao je Carlson o bivšem predsjedniku u privatnim porukama koje su izišle na svjetlo tijekom spora.

Također se suočio sa žestokim kritikama zbog umanjivanja ozbiljnosti pobune Trumpovih pristaša na američkom Kapitolu 2021., lažno predstavljajući nemire kao miran prosvjed.

Pročitajte više