Brodovlasnik Mossberg svjedočit će u aferi Wessels ako mu Hrvatska plati put iz Švedske

LARS MOSSBERG, vlasnik brodarske kompanije Marinvest, spreman je doći u lipnju na splitski Županijski sud kako bi svjedočio u aferi Wessels, no traži da mu sud podmiri troškove puta. Na to svakako ima pravo, no trošak neće biti zanemariv jer Mossberg stiže iz daleke Švedske.

A gdje je Wessels?

Reinhard Wessels, naručitelj gradnje četiri tankera u splitskom škveru, nije (zasad) javio hoće li doći. Kao i Mossberg, propustio je zadnje ročište u istrazi protiv bivših direktora Brodosplita i brokera Drage Mačeka, koje se trebalo održati početkom studenoga prošle godine. Sucu Nevenu Cambiju javio se da je zapeo u indijskom Mumbaiju s teškom upalom želuca, zbog koje mu je liječnik propisao strogo mirovanje.

Nisu tad došli ni Emanuele Lauro, vlasnik kompanije Scorpio, ni njegov broker Mario Taragoni, a po svemu sudeći, Cambi ih neće vidjeti ni u lipnju. Taragoni se već ispričao. Zauzet je poslovnim obvezama.

Sudac Cambi namjeravao je zaključiti istragu prije pola godine, procjenjujući da Wessels i ekipa neće ništa novo revolucionarno kazati, no vijeće Županijskog suda u Splitu odlučilo je da se brodovlasnici još jednom pozovu.

Bajićev "hod po jajima"

Kad vidimo kako Državno odvjetništvo danas postupa u slučajevima HAC, HPB, Podravka, posve nevjerojatno izgleda Bajićev obazrivi "hod po jajima" u slučaju Wessels. Nitko nije pritvoren, istraga se "melja" već godinama, štoviše, da ne bi ispalo da samo HDZ-ovci kradu škverski novac, Bajić je istog dana spustio istražni zahtjev i protiv prethodne SDP-ove direktorske garniture... A da, ima jedna mala razlika. U doba afere Wessels na vlasti je još uvijek bio Ivo Sanader.

Pročitajte više