Broj branitelja u Registru ne prestaje rasti: U tri godine porastao na preko 505 tisuća

Foto: FAH

REGISTAR branitelja, objavljen pred više od tri godine, bilježi porast broja hrvatskih branitelja. Tako je 2012. godine u njemu bilo upisano 502.678 branitelja, dok je s 30. travnjem ove godine u njemu upisano 505.221 branitelja.

Kako bismo dobili objašnjenje fenomena porasta broja hrvatskih branitelja u Registru, obratili smo se Ministarstvu branitelja.

Iz Ministarstva branitelja za Index su poručili kako do porasta broja branitelja u Registru dolazi iz više razloga.

"Do povećanja broja osoba evidentiranih u Registru branitelja došlo je iz sljedećih razloga, za sljedeće osobe:

  • Osobe koje su se vodile u sustavu Oružanih snaga RH i imale su status hrvatskog branitelja, ali greškom nisu bile upisane u službenu evidenciju Ministarstva obrane.
  • Osobe kojima je naknadno, nakon objave registra, u upravnom postupku konačnim rješenjem priznat status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.
  • Osobe kojima je na temelju presude Visokog upravnog suda RH u ponovnom postupku rješenjem priznat status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

S danom 30.4.2016. godine u Registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata evidentirano je 505.221 osoba.

Da li će se broj upisanih osoba povećati u pravilu će ovisiti o ishodu naprijed navedenih postupaka za utvrđenjem statusa, Kabinet Ministra", zaključuju iz Kabineta ministra Tome Medveda.

Pročitajte više