Narastao broj pobačaja u SAD-u. Dvije trećine žena za pobačaj koristilo medikamente

Foto: Shutterstock

Pobačaji su u porastu u Sjedinjenim Državama, unatoč zabranama koje su stupile na snagu u više od desetak država nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a kojom je u lipnju 2022. ukinuto federalno pravo na pobačaj.

U SAD-u je 2023. bilo više od milijun pobačaja, što je najveći broj u posljednjem desetljeću i skok od 10% u odnosu na 2020. Pokazalo je to izvješće koje je danas objavio Institut Guttmacher, istraživačka i politička organizacija koja se bavi seksualnim i reproduktivnim zdravljem te podržavaju pravo na pobačaj. Najnoviji trendovi također upućuju na to da je pobačaj lijekovima, tj. medikamentima češća opcija nego ikad.

Iako se abortusi gotovo i ne izvode u 14 država koje su donijele potpunu zabranu, skoro svaka druga savezna država imala je porast u broju pobačaja od 2020. do 2023. Države bez potpunih zabrana zabilježile su porast od 25% obavljenih pobačaja u tom razdoblju.

Velik porast u saveznim državama koje graniče s onima koje su zabranile pobačaj

“Drastičan gubitak pristupa pobačaju u državama sa zabranama ublažen je ogromnim naporima klinika, udruga i organizacija za logističku potporu da se ljudima u tim saveznim država pomogne da dođu do skrbi”, rekli su autori izvješća.

Države koje graniče sa saveznim državama koje su zabranile abortus imale su posebno velik porast, ali pobačaji su također porasli u drugim državama gdje su i dalje legalni.

“Iako je pobačaj bio dramatično ograničen za ljude koji žive u državama sa zabranama, dostupnost pobačaja se znatno poboljšala za stanovnike država bez zabrana”, rečeno je.

Sve se više koriste medikamenti

Također, sve je veći broj žena koje koriste medikamente kao metodu obavljanja pobačaja

Pobačaj medikamentima postao je češći nego ikad nakon federalne zabrane pobačaja, prema drugom Guttmacherovom izvješću. Gotovo dvije trećine svih pobačaja u SAD-u 2023. godine, oko 642.700, bili su obavljeni medikamentima.

Medikamentozni pobačaj, poznat i kao medicinski pobačaj, metoda je kojom se trudnoća prekida uzimanjem dvije tablete, mifepristona i misoprostola umjesto kirurškog zahvata.

Ova je opcija postala sve češća otkad je postala dostupna, porasla je s od 10% u 2001. na 53% 2020. i 63% svih obavljenih pobačaja u 2023. godini.

Pročitajte više