Broj stečajeva u Hrvatskoj porastao više od 40 posto

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

HRVATSKA je prošle godine zabilježila najveći rast stečajeva u srednjoj i istočnoj Europi (CEE), čak 40,1 posto, pokazala je u utorak studija Cofacea.

Unatoč činjenici da je većina zemalja u regiji imala veće stope gospodarskog rasta, ukupni broj stečajeva u regiji porastao je prošle godine 6,4 posto, nakon što je zabilježen pad od 6 posto 2016. godine, a pad od 14 posto 2015.

Najveće povećanje stečajnih postupaka, osim Hrvatske, zabilježile su Poljska (+ 16,4 %), Mađarska (+ 14,4 %) i Srbija (+ 13,1 %).

Osim toga, više zemalja pogođeno je povećanjem stečajeva 2017. Tijekom godine devet zemalja zabilježilo je veći obujam insolventnosti (Hrvatska, Estonija, Mađarska, Litva, Poljska, Rumunjska, Rusija, Srbija i Slovenija). Samo pet je imalo pad.

"Visoka iskorištenost kapaciteta i solidna potražnja potaknuli su tvrtke na daljnje povećanje svojih kapaciteta. Uz to, pozitivna razdoblja u gospodarstvu potaknula su otvaranje novih tvrtki, unatoč visokim razinama konkurencije koja prevladava u brojnim sektorima. Tvrtke su često ostvarivale povećanje prometa, ali manji rast dobiti. Dobit je ograničena rastućim troškovima, uključujući rast plaća i veće ulazne troškove, što je potvrđeno u ubrzavanju indeksa proizvođačkih cijena", objasnio je Grzegorz Sielewicz, regionalni ekonomist u Cofaceu za srednju i istočnu Europu.

Poljska s najmanje stečajeva u CEE-u, iduće godine znatno povećanje 

U Hrvatskoj je porast stečaja objašnjen sadašnjim stečajnim zakonom, prema kojem je Financijska agencija (FINA) dužna započeti stečajni postupak za bilo koju tvrtku čiji su računi blokirani više od 120 dana. Coface očekuje da će ove godine insolventnosti porasti 1,3 posto u Hrvatskoj.

I dok će se porast broja stečajeva stabilizirati u Hrvatskoj, analitičari predviđaju njihov rast iduće godine u Poljskoj.

U Poljskoj je statistika stečaja još uvijek pod utjecajem zakonskih promjena koje su provedene 2016., kada su uvedeni posebni zakoni za insolventnost i restrukturiranje tvrtki koje se suočavaju s problemima plaćanja. Sljedeće godine Coface očekuje da će broj stečajeva tamo zato porasti 20,2 posto, što je najviši skok u regiji.

Međutim, iako su promjene u zakonodavstvu povećale ukupan broj postupaka 2017., u odnosu na godinu prije, Poljska je i dalje zadržala najnižu stopu stečajeva u srednjoj i istočnoj Europi, samo 0,04 %.

Broj stečajeva najviše opao u Češkoj i Slovačkoj

Najsnažnije smanjenje stečajeva zabilježeno je u Slovačkoj i Češkoj, 27,1 % i 26 %. 

Pad u Češkoj objašnjen je također promjenama zakonodavstva, ali i gospodarskim uvjetima. Slično tome, slovačke su tvrtke profitirale od daljnjeg gospodarskog razvoja koji dodatno ojačava njihovo poslovanje. 

Unatoč ekonomskom ubrzanju, broj stečajeva je još uvijek iznad razine prije krize 2008. u većini zemalja, pokazalo je istraživanje. Samo Rumunjska i Slovačka uživaju niže razine insolventnosti poduzeća nego prije 2008.
 

Pročitajte više