koronavirus

Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji porastao na 442, za 28 više od jučer

Foto: EPA

U SLOVENIJI su u ponedjeljak do 14 sati ukupno 442 osobe bile registrirane kao zaražene koronavirusom, što je za 28 slučajeva više nego u isto vrijeme u nedjelju, objavilo je slovensko ministarstvo zdravstva.

Najviše zaraženih i dalje je na području središnje regije (Ljubljana), zatim jugoistočne regije (Novo Mesto, Črnomelj, Metlika), a jedno od žarišta je i općina Šmarje pri Jelšah, na području Celja. U središnjoj regiji je oko 150 potvrđenih slučajeva, a u jugoistočnoj 60-ak.

Novih 28 slučajeva zaraze u odnosu na nedjelju

U posljednja 24 sata testom je potvrđen koronavirus kod 28 osoba, a ukupno je do sada provedeno 13.812 testiranja, prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ).

U sveučilišnom kliničkom centru (UKC) u Ljubljani su hospitalizirana 32 bolesnika, osam od toga na odjelu intenzivne terapije, objavila je danas vlada na svojem Twitter profilu.

U Mariborskom UKC-u je hospitalizirano 11 zaraženih, dva od toga na intenzivnom odjelu, potvrdili su u drugoj najvećoj slovenskoj bolnici. Teži slučajevi hospitaliziraju se u bolnici Golnik kod Kranja. Osim toga, bolnica u Celju, koja je od sada također predviđena za hospitalizacije, jučer i danas primila je dva oboljela od koronavirusa.

Tri smrtna slučaja

Tri osobe kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom umrle su, a bile su u starijoj dobi i imale druge kronične bolesti. Posebna pažnja posljednjih se dana posvećuje skrbi za starije osobe u epidemiji koronavirusa, među ostalim i zato što se zaraza proširila i na neke domove za starije osobe.

U domu umirovljenika u Metliki, čija su dva bivša stanara umrla od koronavirusa, broj ukupno zaraženih povećao se u odnosu na prošli tjedan među štićenicima i zaposlenicima s 12 na 17, a oni s blagim simptomima izolirani su u poseban objekt. Svi štićenici imaju 24-satnu osiguranu medicinsku pomoć, dok ih još 16 nije testirano.

U općini Šmarje pri Jelšah, također jednom od žarišta zaraze u Sloveniji, ima preko pedeset zaraženih, među njima 19 stanara lokalnog doma za starije osobe, jedan više nego u nedjelju, te pet među njegovim osobljem, jedan više nego dan ranije, a zabilježena je i povišena temperatura kod još nekoliko netestiranih stanara.

Od ovog tjedna prednost u testiranju imaju osobe starije od 60 godina

U domu za starije Trnovo kod Ljubljane, zbog potvrde koronavirusa kod njihove čistačice, za 20 stanara i troje zaposlenika određena je samoizolacija, javljaju danas slovenski mediji.

Od ovog tjedna prednost za testiranje na koronavirus imaju osobe starije od 60 godina te one s oslabljenim imunitetom i kroničnim bolestima, a preporuka je da se takvi koji su još u procesu rada povuku kao visokorizični na infekt.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više