Brtonigla: susreti uz granicu - svima je korisna prekogranična suradnja

U sklopu ovogodišnjih 5. susreta uz granicu "Dani Fulvija Tomizze " u Brtonigli je danas mjesna Ambasada lokalne demokracije organizirala međunarodni okrugli stol "Europa preko granice, koliko je to realno" na kojem su hrvatski, talijanski i slovenski predstavnici područnih i lokalnih vlasti ocijenili da su u Europi primjeri prekogranične suradnje brojni. L

U tijeku rasprave bilo je riječi o osnivanju euroregije u kojoj bi bili hrvatska Istra i Kvarner, talijanski sjeveroistok i dijelovi Austrije i Slovenije. Zamisao je lani potaknuo Riccardo Illy, predsjednik talijanske pokrajine Friuli Venezie Giulie.

Kako su rekli sudionici skupa, euroregija bi mogla podariti boli život, parafrazirajući ime knjige Fulvia Tomizze koji je svoj književni opus posvetio prekograničnim temama, i o njoj treba razgovarati i vidjeti kako se to može ostvariti.

Istarski župan Ivan Jakovčić ustvrdio je da je zamisao o euroregiji potekla još devedesetih iz Istarske županije, no da nije provedena, nego da je uglavnom odbacivana zbog, kako je rekao, "neznanja i političke kratkovidnosti".

Saborski zastupnik PGS-a Nikola Ivaniš drži kako je upravo osnivanje euroregije kao funkcionalnog, a ne političkog povezivanja, jedan od načina bržeg ulaska Hrvatske u Europu.

Ta bi euroregija, po ocjenama sa skupa, mogla biti uspostavljena za nekoliko godina, a kočnica bi, kako se čulo, mogla biti Slovenija jer nema područne (regionalne) samouprave.

(Hina) xdspo yvkn

Pročitajte više