BRUGES: PICULA ODRŽAO PREDAVANJE STUDENTIMA EUROPSKOG KOLEDŽA

Hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula održao je u četvrtak navečer u belgijskom gradu Brugesu predavanje studentima ´Collegea of Europe´ o hrvatskom približavanju Europskoj uniji.

Ministar Picula je u svom govoru studentima iznio očekivanja da će Hrvatska vrlo brzo postati stvarni kandidat za članstvo u EU, što bi trebalo potaknuti ´dinamiku reformi u zemlji´. Isto tako, status kandidata omogućio bi joj veće mogućnosti dobivanja dodatnih sredstava iz predpristupnih programa EU.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava koja je trajala više od sat vremena. Stotinjak vrlo dobro obaviještenih studenata iz više europskih zemalja postavljali su ministru Piculi pitanja o hrvatskom nacionalnom programu za približavanje EU, poteškoćama koje se očekuju na tom putu, hrvatskim stajalištima o proširenoj Europi, stanju u regiji, radu Konvencije o budućnosti Europe, te o transatlantskim odnosima s obzirom na aktualnu iračku krizu.

Jedno od pitanja bilo je koliko su građani Hrvatske obaviješteni o Europskoj uniji.

Ministar Picula je iznio rezultate posljednjih istraživanja javnog mišljenja prema kojima više od 95 posto građana zna za EU, a 43 posto ih misli da zna dovoljno, te 76 posto njih podržava ulazak u EU.

Trenutačno na College of Europe studiraju dvije studentice iz Hrvatske, a dosad je poslijediplomske studije u toj ustanovi završilo 20-ak Hrvata.

Pročitajte više