Brutalno gušenje prosvjeda u Bahreinu: Na prosvjednike poslani tenkovi

I DALJE traju nemiri na ulicama Bahreina. Nakon što je policija jučer bez milosti batinala prosvjednike, danas je na njih poslana i vojska! Vlada u Bahreinu službeno je zabranila prosvjede, nakon čega su na ulice izašli vojnici s tenkovima.

Prema do sada dostupnim podacima, u prosvjedima je poginulo četvero ljudi, a više je desetaka ranjenih. Vojska je prosvjednicima odsjekla sve pristupe središnjem trgu u glavnom gradu. Oni prosvjednici koji se ne žele udaljiti s Trga bisera, ograđeni su bodljikavom žicom, prenosi BBC koji javlja da su na ulicama Maname vojne patrole, a nad gradom nadlijeću helikopteri.

"Vojska će poduzeti sve potrebne mjere da vrati sigurnost na ulice", priopćila je državna televizija koja je građane upozorila da ostanu u svojim kućama i da se klone prosvjeda.

Policija tukla žene, djecu i liječnike

Podsjećamo, snage sigurnosti noćas su u Bahreinu rastjerale tisuće prosvjednika sa središnjega trga u glavnome gradu te zemlje, Manami. Stotine interventnih policajaca su se uz pomoć suzavca, pendreka i gumenih metaka probili na trg i razbili prosvjed, a tijekom njihove intervencije poginulo je najmanje četvero i ozlijeđeno 100 ljudi. Ibrahim Sharif iz sekularne stranke Waad je BBC-ju rekao da je policija upala na trg bez ikakavog upozorenja oko 3 sata ujutro po lokalnom vremenu.


The Guardian izvještava o velikoj brutalnosti policije koja nije imala milosti ni prema ženama, djeci i liječnicima koji su pružali pomoć ozlijeđenima. Liječnici i ostalo medicinsko osoblje u bolnicama su počeli prosvjedovati nakon što su vidjeli razmjere ozljeda prosvjednika.


"Vikali smo da mirno prosvjedujemo! Mirno! A žene i djecu su napali kao i sve nas. Upali su čim su se mediji povukli. Točno su znali što rade", ispričao je jedan od prosvjednika. BBC izvještava da su neka djeca tijekom upada policije razdvojena od roditelja i zapela na trgu ispunjenom gustim dimom od suzavca.

Tukli žene, djecu i liječnike

44-godišnji liječnik Sadek Akikri je rekao da se brinuo za ozlijeđene i bolesne prosvjednike u šatoru koji je služio kao medicinski stacionar kada je policija uletjela, zavezala ga, ubacila u autobus s ostalim prosvjednicima i teško pretukla.

"Tukli su me tako jako da više nisam mogao ništa vidjeti, toliko mi je krvi curilo iz glave. Vikao sam da sam liječnik, ali to ih nije zaustavilo", rekao je.

Potaknuti recentnim događajima u Tunisu i Egiptu, prosvjednici traže velike političke reforme, a na Bisernom trgu prosvjeduju od utorka. U sukobima koji su se dogodili ranije ovoga tjedna poginule su još dvije osobe.

SAD je u međuvremenu izrazio zabrinutost zbog nasilja u zemlji koja mu je jedna od ključnih saveznika te u kojoj se trenutno nalazi Peta flota Američke mornarice. Podsjećamo, Bahrein je zemlja u kojoj sunitska kraljevska obitelj od 18. stoljeća vlada šijitskom većinom, a vladajući režim ima praksu dodjeljivanja državljanstva sunitima iz regije kako bi se njihov broj u Bahreinu povećao. U skladu s time, prosvjednici svjedoče da je među policajcima koji su ih napali bilo i Pakistanaca.

60 nestalih?

Na žestinu snaga sigurnosti reagirao je i Amnesty International koji je osudio postupke tamošnje vlasti te objavio neslužbeni podatak o šestero mrtvih. Reuters izvještava da je 60 ljudi nestalo tijekom ili nakon upada policije na prosvjed.

Državna televizija također izvještava o noćašnjem događaju, ali svaljujući krivnju na prosvjednike. Objavili su snimku pištolja, metaka, mačeva i noževa koje policija navodno zaplijenila prosvjednicima. Istovremeno, BBC izvještava kako sad postoji jasni dokazi da je policija koristila bojevo streljivo tijekom upada među prosvjednike.

Pročitajte više