Bruto inozemni dug Hrvatske preko 49 milijardi eura, odnosno 113,8 posto BDP-a

Foto: Hina

BRUTO inozemni dug Hrvatske krajem srpnja dosegnuo je 49,2 milijardi eura odnosno 113,8 posto procijenjenog BDP-a.

Nakon mjesečnog pada u prethodna dva mjeseca, u srpnju je bruto inozemni dug porastao u odnosu na lipanj za 421 milijun eura odnosno 0,9 posto.

Inozemni dug je na godišnjoj razini nastavio sa snažnim stopama rasta. U odnosu na srpanj 2014. godine dug je veći za 3,2 milijardi eura, što je povećanje od preko 7 posto. U usporedbi s krajem prošle godine, bruto inozemni dug je viši za gotovo 2,6 milijarde odnosno 5,5 posto.

"Snažan godišnji rast bruto inozemnog duga najvećim dijelom je posljedica rastućih obveza prema inozemnim vjerovnicima u sektoru opće države čiji je vanjski dug krajem srpnja iznosio 16,2 milijarde eura čineći čak jednu trećinu ukupnog bruto inozemnog duga RH", navodi se u analizi RBA.

Iako je u srpnju zabilježio blagi mjesečni pad od 86 milijuna eura (0,5 posto) vanjski dug države je u odnosu na isti mjesec prošle godine viši za 1,7 milijardi eura odnosno 12 posto.

Čak 41 posto bruto inozemnog duga otpada na javni sektor

Ukupna bruto inozemna zaduženost javnog sektora, koja obuhvaća i vanjski dug javnih nefinancijskih trgovačkih društava, dosegnula je 20,3 milijarde eura te je koncem promatranog mjeseca činila preko 41 posto ukupnog bruto inozemnog duga RH.


U istom promatranom mjesecu inozemni dug privatnog sektora iznosio je 29 milijarde eura te je uz mjesečni pad od 291 milijun eura (1 posto), na godišnjoj razini zabilježio stagnaciju.

"Ovakva kretanja dominantno su posljedica razduživanja financijskog sektora što potvrđuju podaci o vanjskom dugu monetarnih institucija koji je krajem srpnja iznosio 7,9 milijarde eura zabilježivši pad na mjesečnoj i godišnjoj razini do 3,3 posto odnosno 5,7 posto", navode analitičari RBA.

Vanjski dug ostalih domaćih sektora za koje ne garantira država krajem srpnja iznosio je 11,6 milijarde eura od čega se najveći dio (preko 98%) odnosi na privatna nefinancijska poduzeća koja bilježe nastavak trenda rasta inozemne zaduženosti.

"Do kraja godine očekujemo nastavak trenda zaduživanja nefinancijskih poduzeća na inozemnom financijskom tržištu uz istovremeno zadržavanje visokog udjela državnog sektora u ukupnom bruto inozemnom dugu", prognoziraju analitičari RBA.

Pročitajte više