Bruxelles: Nijemci i Francuzi zadovoljni sporazumom petnaestorice

ŠEF diplomacije Dominique de Villepin ocijenio jeda sporazum Petnaestorice o pružanju potpore nastavku UN-ovih inspekcija u Iraku, ´u potpunosti odgovara´ stajalištu Francuske, istaknuvši kako su se Francuzi od početka zauzimali za postizanje zajedničkog europskog stajališta.

´To znači da je odgovor na pitanje treba li nastaviti inspekcije, potvrdan´, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova na konferenciji za novinare, na marginama sastanka ministara EU-a u Bruxellesu.

Sporazum Petnaestorice označava ´stajalište koje u potpunosti odgovara našim stajalištima´, kazao je Villepin, te dodao kako je vrlo zadovoljan jer ´Francuska već nekoliko tjedana radi na tomu da EU usvoji zajedničko stajalište´ prema Iraku. ´Usvojeno je zajedničko stajalište koje znači potporu nastavku rada UN-ovih inspektora i intenziviranju´ njihovih napora.

U prvoj reakciji nakon sporazuma, šef njemačke diplomacije Joschka Fischer izjavio je kako inspekcije predstavljaju ´najbolje oruđe´ koje može zajamčiti iračko razoružanje. Pozdravio je ´iznimno dobru odluku´ Petnaestorice te dodao kako je ´njemačko stajalište da inspektori trebaju dobiti svo potrebno vrijeme´ da bi kvalitetno obavili svoj posao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.