Bruxelles: Počeo treći krug pregovora o Protokolu 7

HRVATSKO izaslanstvo, predvođeno ministricom europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović, započelo je u ponedjeljak poslije podne u Bruxellesu treći krug pregovora s Europskom komisijom o Protokolu 7.

Prije početka pregovora ministrica Grabar-Kitarović rekla je da je ostalo dogovoriti kvote za 40 poljoprivrednih, prehrambenih i ribljih proizvoda.

Današnji pregovori trajat će do kasno večeras, s mogućnošću da se nastave i sutra. Ministrica Grabar-Kitarović izrazila je nadu u uspješan završetak pregovora, "ako bude fleksibilnosti s druge strane". U pregovaračkom timu s hrvatske strane sudjelovat će i ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

U dosadašnja dva kruga pregovora, dogovorene su kvote za dvije trećine proizvoda.

Protokolom 7 treba se regulirati režim trgovine između Hrvatske i proširene Europske unije. Sa šest od deset zemalja koje će 1. svibnja ući u EU, Hrvatska je trgovala na temelju bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini, koji će prestati vrijediti na dan njihova ulaska u EU.

Hrvatska trgovina s EU-om regulirana je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), odnosno Privremenim sporazumom, koji je potpisan kako bi se premostilo razdoblje dok SSP ne stupi na snagu, to jest dok ne bude ratificiran u svim zemljama članicama. Riječ je o asimetričnom sporazumu u korist Hrvatske, koji je s danom potpisivanja omogućio da hrvatski proizvodi imaju slobodan pristup na europsko tržište, osim goveđeg mesa, vina i ribe. S druge strane, hrvatsko tržište za europske proizvode otvara se postupno u prijelaznom razdoblju od šest godina.

Europska komisija pregovora u ime šest pristupajućih zemalja, koje su zatražile povećanje izvoznih kvota za poljoprivredne proizvode.

Pročitajte više