Brzim brodicama hitne medicinske službe dosad spašeno 66 ljudi

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Zajedno s dvije zadnje intervencije na Šolti i Rabu, brze brodice hitne pomorske medicinske službe dosad ukupno broje 66 spašenih života, izvijestili su iz Ministarstva zdravstva.

"Brze brodice hitne pomorske medicinske službe, vrijednosti 10,1 milijun eura, osiguranih iz EU fondova i državnog proračuna, iznova polažu test izdržljivosti prevozeći pacijente tijekom vremenskih nepogoda. Posljednjim dvjema intervencijama na otoku Šolti i Rabu, brze brodice pokazuju istinsku vrijednost koja nadilazi i onu materijalnu – do sada ukupno 66 spašenih života naših građana", istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Čestitao je djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Splitsko - dalmatinske i Primorsko – goranske županije, kao i posadama Lučkih kapetanija Rab i Milna koji su, unatoč lošim vremenskim prilikama, sudjelovali u zadnjim intervencijama i omogućili siguran prijevoz i pravovremeno liječenje pacijenata.

"Pacijentima koji su u 'sigurnim rukama' liječnika KBC-a Split i KBC-a Rijeka želim što brži oporavak i povratak na svoje otoke. Uistinu sam ponosan što je ova zdravstvena administracija realizirala spomenuti projekt koji ujedno odražava glavni putokaz i mjerilo djelovanja ove Vlade – sveobuhvatnu brigu i očuvanje ljudskih života", dodao je Beroš.

Obje akcije hitnih prijevoza pacijenata u riječkom i splitskom akvatoriju, uspješno su obavljene u ponedjeljak, 8. siječnja, u koordinaciji sa svim dionicima - županijskim zavodima za hitnu medicinu, nadležnim lučnim kapetanijama kao i splitskim i riječkim KBC-om.

Do sada su brze brodice usidrene u Dubrovniku, Zadru, Rabu, Malom Lošinju, Šibeniku i Supetru te je u samo devet mjeseci obavljeno 66 intervencija, najviše u Zadru - 19 te u Supetru 15, Dubrovniku 12, Šibeniku i Rabu po osam i četiri intervencije u Malom Lošinju. 

Ministar Beroš rekao je da se ove godine nastavlja val izgradnje i isporuke brzih brodica koje će dodatno podignuti razinu sigurnosti i zdravlja građana i posjetitelja Hrvatske.

"Kada tome pridodamo donesenu novu Mrežu hitne medicine i sanitetskih prijevoza, zatim ovogodišnje uspostavljanje hitne helikopterske medicinske službe – naši građani i posjetitelji dobivaju cjelovitu hitnu medicinsku uslugu u Hrvatskoj", naglasio je.

Pročitajte više