Budite u strahu: Zašto je UN baš na Noć vještica pronašao 7-milijarditog stanovnika Zemlje?



DEMOGRAFI baš i nisu na cijeni kada je riječ o osjećaju za humor, no što se dogodilo s onima u Ujedinjenim narodima kada su odlučili objaviti vijest o 7-milijarditom stanovniku Zemlje baš za Noć vještica jer je poznato da se teško može precizno izračunati kada je rođen baš taj broj, pita se britanski Guardian u današnjem izdanju u tekstu koji propituje što točno znači za naš planet ovoliki rast stanovništva.

> Od jutros nas na Zemlji ima sedam milijardi!

Guardian tako zaključuje da je datum izbora 7-milijarditog stanovnika za Noć vještica zapravo poruka da budemo u strahu, velikom strahu.

"Imamo razloga biti u strahu. Prošlo je malo više od desetljeća, a već nas ima milijardu više", navodi se u tekstu u kojemu se naglašava kako ni jednoj životinji na planetu se nije toliko povećao broj kao ljudima koji su dominantna vrsta, s obzirom da nas je u 19. stoljeću bilo tek milijarda.

Osudili smo na propast mnoge

Prvi put u povijesti Zemlje, postajemo zemlja čovječnosti, a jedna životinjska vrsta, a to smo mi, osudila je na propast mnoge biljke i životinje koji su nam zapravo jedini poznati oblici života u svemiru, napominje se u tekstu. Naime, upozorava se na veliku potrošnju resursa zemlje te činjenice da nismo sihronizirani s održivim okolišem.



Tako već odavno imamo nevjerojatno potrebu da u okolišu u kojemu radimo uvijek, bez obzira na vremenske prilike vani, imamo ugodnu temperaturu. To nas ne čini  groznim ljudima, ali takvo ponašanje gura planet u opasnu zonu. Naime, riječ je o ljudskoj pohlepi i želji da se bez obzira na sve ima lagodan život što se održava na kvalitetu okoliša

Upozorava se na rast razine stakleničkih plinova, dok bi u sljedećem razdoblju većina svjetske populacije mogla imati probleme s nestašicom pitke vode. Polovica svjetskih šuma gotovo će nestati, dok će resursi u moru biti nedostatni kao hrana već sredinom ovog stoljeća. Iskoristivost zemljišta po glavi stanovnika kaže nam da u odnosu na primjerice 1961. godinu svatko od nas može računati na pola zemljišta koliko smo tada imali.

Gdje čovjek ide, priroda se povlači!

"Ondje gdje čovjek ide, priroda se povlači", zaključuje se u tekstu u kojemu se ističe koliko je rijetkih životinjskih vrsta nestalo zbog čovjeka. Isto tako napominje se u kako je Zemlja već odavno ušla u novu geološku epohu u kojoj čovjek, a ne priroda, mijenja izgled planeta. 



"Treba nas biti strah. Ali strah bi morao biti produktivan u smislu da upravo sada hrabro i odlučno djelujemo", navodi se u tekstu.  

U kojem smjeru moramo ići?


Već smo duže vrijeme svjesni činjenice kako povratak čovjekove uporabe prirodnih resursa unutar održivih granica je neminovnost s kojom će se morati suočiti naša ili sljedeća generacija. Povratak u granice održivog moguć je jedino uz kolektivne napore koji podrazumijevaju reorganizaciju životnih uvjeta, ali i ponovnu procjenu ekonomskih sektora.

Znanost mora biti u ulozi razvoja novih tehnologija, prije svega zelene tehnologije te obnovljive energije da bi na kraju došla i prilagodba u individualnim životnim stilovima kojima se čuvaju prirodni resursi.


 

 

Pročitajte više