Bugarski ministar financija poručio Hrvatskoj: Srežite birokraciju umjesto da povećavate poreze!

BUGARSKI ministar financija Simeon Djankov, u svega nekoliko mjeseci - točnije, od lipnja ove godine kad je došao na tu poziciju, uspio je smanjiti golemi deficit u državnoj blagajni, smanjio je broj ministarstava i troškove vlade za 16 posto, a otkrio je i kako državu iz krize izvlače pravi stručnjaci - smanjuju poreze i ne diraju plaće i mirovine. Upravo suprotno od onog što je učinila hrvatska Vlada.

Djankov, koji je 15 godina zauzimao visoku funkciju u Svjetskoj banci, u intervjuu za Jutarnji list je rekao kako Hrvatska pod hitno treba srezati birokraciju: "Kriza može otežati posao vladama, ali to je i dobro razdoblje za uvođenje nekih značajnih promjena. Hrvatska u usporedbi s ostatkom regije još uvijek ima preveliku birokraciju, a moj prvi savjet je da smanjite vladu".

"U krizi imate dva izbora. Prvi je onaj koji smo mi izabrali - vlada se treba smanjiti i ona treba patiti. Alternativa je, a to je ono što radi i vaša vlada, da se u krizi vlada proširuje, nameće veće poreze i PDV i ima više novca"

Bugarski ministar smatra kako je pred njegovom zemljom još nekoliko teških mjeseci, a iz krize bi se mogli izvući u proljeće iduće godine, najvjerojatnije u svibnju. "Najbitnije što smo poduzeli jest to da smo umjesto povećanja poreza učinili upravo suprotno. Koliko sam shvatio, hrvatska Vlada posegnula je za povećanjem PDV-a i uvođenjem kriznog poreza. Mi smo za 15 posto smanjili troškove vlade, odnosno birokratske troškove. To se odnosi na nove urede, nove kompjutore, nove automobile... U mom ministarstvu financija smanjili smo osoblje za 14 posto, a u carini za 16 posto. Uveli smo promjene u administraciji, a ne samo u privatnom sektoru koji najviše pati", rekao je Djankov.

"PDV je 20 posto i trenutno ga nećemo smanjivati, ali to imamo u planu od 1. siječnja sljedeće godine. Plan je predložiti smanjenje od dva posto. U prijedlogu proračuna stavili smo još tri posto smanjenja PDV-a od lipnja 2010. godine", naveo je bugarski ministar financija i dodao: "U krizi imate dva izbora. Prvi je onaj koji smo mi izabrali - vlada se treba smanjiti i ona treba patiti. Zato smo zamrznuli između 15 i 16 posto svih njenih troškova. No, plaće i mirovine nismo dirali i to je bilo jako dobro prihvaćeno. Alternativa je, a to je ono što radi i vaša vlada, da se u krizi vlada proširuje, nameće veće poreze i PDV i ima više novca. Mislim da to nije dobro, jer vlada ima još više novca, dok je manje novca u rukama onih koji zapošljavaju. Takav način tjera kompanije u sivu ekonomiju. Zato mislim da je velika greška povećavati poreze u vrijeme krize".

Pročitajte više