Veliki požar na Hvaru, zbog vatre kod Benkovca zatvorena autocesta

Foto: Čitatelj Indexa

DOŠLO je do novog požara kod Starigrada, na poluotoku Kabal u Starom Gradu na Hvaru, koji gase kanaderi, helikopteri i sve raspoložive vatrogasne snage s otoka Hvara.

Ako ste na sigurnom a nalazite se u blizini, slobodno nam pošaljite fotografije i snimke požara na desk@index.hr ili u Inbox na našoj Facebook stranici.

Požar nije pod kontrolom

O požaru kod Starog Grada izvijestio nas je oko 14 sati i gradonačelnik i dozapovjednik DVD-a Antonio Škarpa.

"Požar je izbio na rtu poluotoka Kabal, desetak kilometara od Starog Grada. Gori borova šuma. Obranjene su kuće i ugostiteljski objekti u uvalama Tiha i Stupišće. Požar nije stavljen pod kontrolu, širi se prema jugozapadu i na tom pravcu nema objekata koje bi mogao ugroziti. Kanaderi su neko vrijeme pomagali, tu su i dva helikoptera. Požar gase svi hvarski vatrogasci, njih pedesetak, očekujemo i pomoć s kopna", kazao nam je Škarpa.

Kako je Indexu potvrdio glasnogovornik DVD Hvar, radi se o velikom šumskom požaru koji je buknuo oko 9.30 sati.

Kako javljaju iz MORH-a, na požar na Hvaru su upućena dva Canadaira CL-415 i dva helikoptera Mi-8 MTV.

Bura rasplamsala vatru u svim smjerovima

Požar su lokalni vatrogasci par sati uspjeli držati pod kontrolom, no nešto kasnije je zapuhala jaka bura koja je vatru totalno rasplamsala i potjerala je u svim smjerovima, doznaje Hina od hvarskih vatrogasaca.

Na terenu su svi otočki vatrogasci, njih 50 sa 20 vozila, a iz zraka im pomažu dva kanadera i dva helikoptera. Dim je toliko velik da se čak vidi i u nekim dijelovima Splita.

Vatrogasci vjeruju kako će im zračne snage biti od velike pomoći, a do tada su svi i dalje na terenu.

Nema informacija o ugroženim objektima

Poluotok Kabal je dug šest kilometara, prostire se na više od 865 hektara i nalazi sjeverozapadno od Starog Grada. Na tom se području među ostalim nalaze vile i hoteli.

Za sada nema informacija da su privatni ili poslovni objekti ugroženi požarom.

Gasi se požarište u okolici Benkovca, zatvorena autocesta

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH  iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz zemuničke vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" danas su, sa sedam protupožarnih aviona, uspjeli staviti pod nadzor požar kod Turnja te potom nastavile gasiti požarišta u okolici Benkovca.

Kako se doznaje iz Ministarstva obrane, na nekoliko izdvojenih požara kod Benkovca  djeluju četiri Canadaira CL-415 i četiri Airtractora AT-802, a u nastavku djelovanje zračne snage će preraspoređivati djelovanja na najkritičnijim područjima i sukladno prioritetima gašenja.

Zbog požara je za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 Između čvora Zadar II i Šibenik, javljaju iz HAK-a te dodaju kako su zbog požara zatvorene i državna cesta DC56 Kožlovac-Lišane, ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje.

Pet požara na području Splitsko-dalmatinske županije

Čak pet požara koji su u nedjelju tijekom dana planuli na području Splitsko-dalmatinske županije lokalizirana su i ugašena.

U njima je izgorjelo više od 35 hektara niskog raslinja, šume i makije, doznaje se u ponedjeljak u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Požar u Dugom Ratu stavljen pod kontrolu

Požar koji je jutros buknuo u krugu tvornice plastičnih autodijelova u Dugom Ratu, istočno od Splita, brzom intervencijom tridesetak vatrogasaca i 11 vatrogasnih vozila stavljen je pod kontrolu, ali je u prijepodnevnim satima  nastavljeno izdimljavanje gustog dima, izvijestili su iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Dugi Rat.

Najprije se zapalilo jedno vozilo a zatim je vatra zahvatila obližnji otpad plastike i gume. Budući da je puhao jak vjetar, vatra je izašla izvan kruga tvornice opožarivši oko 2,5 hektara trave, borove šume i nešto maslinika. Vatrena stihija nije ugrozila stambene objekte i kuće jer su gasitelji brzo reagirali, ističu u DVD-u Dugi Rat.

Nakon stavljanja pod kontrolu tog požara nastavilo je u prijepodnevnim satima izdimljavanja iz prostora otpada plastike i gume, koji je bio zahvaćen vatrenom buktinjom, te dim prekriva dijelove naselja Dugi Rat i Duće, ali po riječima vatrogasaca, sve je pod nadzorom gasitelja koji saniraju taj prostor te nema više otvorene vatre na požarištu.

Pročitajte više