Bulj u Saboru protiv glasanja o Zakonu o koncesijama, Centar za mirovne studije pozvao pred Sabor

Foto: Pixsell/Patrik Maček, Index

MOSTOV saborski zastupnik Miro Bulj pozvao je u Hrvatskom saboru da se danas ne glasuje o Zakonu o koncesijama, nego da se taj zakon, sukladno zahtjevima udruga s otoka i priobalja, pošalje u treće čitanje.

Glasanje o Zakonu o koncesijama očekuje se oko podneva. Centar za mirovne studije tim je povodom pozvao u podne pred Sabor.

"Zbog toga vas pozivamo na izvanrednu akciju kojom još jednom tražimo javnu raspravu i treće čitanje", stoji u pozivnici Centra za mirovne studije.

>> VIDEO Prosvjed za spas otoka u Splitu: "To je zakon o mešetarenju"

>> POBUNA OTOČANA Najavljene akcije diljem Hrvatske

"Svi smo upoznati da je Zakon o koncesijama donio brojne posljedice, poglavito nakon Zlatnog rata i štete koja se željela napraviti. Tim je zakonom ne samo pomorsko, već cijelo javno dobro ugroženo, a zakon je namijenjen odabranima", ustvrdio je Bulj nakon saborske stanke koju je zatražio kada je uočio da bi se o njemu ipak trebalo glasovati.

Glasanje odgođeno zbog prosvjeda

Podsjetio je i kako je glasovanje proteklog tjedna zbog burnih prosvjeda bilo odgođeno, no danas se, kaže, ipak "podvukao" za glasovanje.

Zakonom će, smatra Bulj, 'lokalni šerifi' imati mogućnost dati na upravljanje koncesijom, onaj koji je dobije imat će pravo dići hipotekarni kredit, a pravo hipoteke prebaciti na treću osobu. "Narod se digao, 30 udruga i općina uz obalu i priobalje i rekao ne te tražio treće čitanje", naveo je.

Lokalna samouprava bi, poručuje, trebala dobiti pravo odlučivati o koncesijama.

Pročitajte više