Buljan Flander za Index: Zašto sam tražila sudsku zabranu pisanja o sebi

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

ZAGREBAČKI gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je smjenu Upravnog vijeća gradske Poliklinike za zaštitu djece i mladih jer je sudac Andrija Krivak zabranio portalu H-alter da piše o Poliklinici i njenoj ravnateljici Gordani Buljan Flander.

Buljan Flander i Poliklinika tužili su H-alter zbog serije tekstova novinarke Jelene Jindre o Poliklinici pod naslovom Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?.

Index je razgovarao s ravnateljicom Poliklinike Gordanom Buljan Flander.

Zašto ste tražili sudsku zabranu pisanja novinarki Jeleni Jindri o Poliklinici i vama?

Mi kao poliklinika za zaštitu djece i naši stručnjaci koji su specijalizirani za zaštitu zlostavljane i zanemarene djece u protekla smo dva i pol mjeseca izloženi prozivanju, raznim optužbama i napadima navedene novinarke, koja je, prema pravu na pristup informacijama, od nas zatražila razne informacije i dobila ih na više od 10 stranica. Te informacije je izokrenula i pristrano prikazivala i prilagođavala svojim pogrešno postavljenim premisama.

Mi smo dali demantije, no, unatoč njima, novinarka je nastavila pisati na isti način. Poput navoda da smo u savezu sa zlostavljajućim očevima i da zbog naših nalaza djecu "otimaju zlostavljanim majkama" i "dodjeljuju očevima zlostavljačima". Ustrajala je u tezi da ne vjerujemo kad nam u Polikliniku dođe seksualno zlostavljano dijete, da širimo doktrinu otuđenja, da u pravilu tvrdimo da djeca lažu u slučajevima otuđenja ili emocionalnog zlostavljanja te da seksualno zlostavljana djeca zbog toga budu sudskim putem oduzimana zlostavljanim majkama i dodjeljivana očevima seksualnim zlostavljačima. A Poliklinika provodi isključivo obradu djeteta, ne obrađuje roditelje i ne donosi preporuke ni mišljenja vezana za dodjelu skrbi.

Isto tako sud ne donosi odluke na osnovi nalaza Poliklinike, nego prikuplja dokaze iz raznih izvora, provodi svoja saslušanja, vještačenja, a kroz sve tekstove navedene novinarke provlačilo se da su nalazi Poliklinike krivi, kako Poliklinika sudjeluje u zlostavljanju zlostavljanih žena, a, recimo, napravili smo analizu za 2019. godinu, gdje smo od 1277 djece koja su došla u Polikliniku utvrdili da je 16 djece otuđeno od drugog roditelja. Neki od majke, neki od oca, dok nas se prikazivalo kao da se radi o ogromnom broju djece koju zbog lažnih nalaza i nepostojećih dijagnoza zlostavljaju poliklinika i majke. A 2020. godine smo imali nešto manje od 400 žrtva nasilja u obitelji, 100 djece koja svjedoče nasilju nad majkama, što smo sve prijavili institucijama, štiteći i djecu i majke.

U protekla dva i pol mjeseca novinarka je napisala niz tekstova o Poliklinici, zašto ste baš sad tražili sudsku zabranu?

Cijelo ovo vrijeme smo napadani, a ne možemo se braniti jer nismo ravnopravni u smislu da možemo odgovoriti istinitim podacima jer bi to bilo kršenje djetetova prava na privatnost. Zato smo smatrali da je pravni put jedini način na koji možemo pokušati zaustaviti stvaranje nepovjerenja roditelja u našu ustanovu, kao i pozive na linč stručnjaka Poliklinike, zaustavljanje rada Poliklinike, kao i lažne informacije kojima se plaši roditelje da ne dođu u Polikliniku.

I zato smo zatražili zaštitu putem suda, jer nikakvu drugu zaštitu nismo mogli zatražiti, nismo čak ni mogli zatražiti kontrolu Ministarstva zdravstva jer nam nitko od tih slučajeva koji se spominju u tekstu nije dostavio nikakvu pritužbu. Nije nam dostavljeno nijedno ime, pa da sami pozovemo inspekcijski nadzor. Nadamo se da će imena iz tih članaka, iz tih slučajeva koje navodi, biti dostavljena nadležnim službama, koje će taj nadzor i provesti i utvrditi je li se postupalo po pravilima struke i u najboljem interesu djeteta.

Kažete da niste ravnopravni s novinarkom, možete nam to pojasniti?

Naša pozicija je vrlo specifična i ne možemo u javnosti govoriti ni o jednom konkretnom slučaju. Ne možemo se braniti da iznosimo bilo koji detalj o bilo kojem djetetu i roditelju. To koriste roditelji nezadovoljni našim nalazima, a uglavnom su nezadovoljni oni u visoko konfliktnom razvodu braka ako nisu dobili nalaz koji će im koristiti protiv drugog roditelja, oni to koriste kako bi iznosili dijelove nalaza i svoja viđenja našeg rada, tako da nismo ravnopravni.

Smatrate li da je vaš potez napad na slobodu medija?

Uvijek sam za slobodu medijima, godinama surađujem s njima. Sloboda medija je izuzetno važna, no smatram da je potrebno u pisanju o ovako osjetljivoj problematici iznositi istinite podatke, čuti drugu stranu, a ne ulaziti u pisanje s unaprijed pogrešnim premisama koje će se, bez obzira na dostavljene istinite podatke i demanti, i dalje provlačiti kroz tekstove.

Tvrdite da je novinarka namjerno pogrešno izvještavala, zašto?

S obzirom na to da je imala pristup svim činjenicama, a i sama navodi da ima puno podataka na našim web-stranicama i društvenim mrežama i da je imala na raspolaganju puno točnih podataka, zašto je pogrešno izvještavala, zaista ne znam.

Je li novinarka Jelena Jindra ikad bila u Poliklinici koristeći njezine usluge, a ako je, je li u sukobu interesa?

Na to pitanje nemam komentar.

Kažete da niste dobili nijedno ime iz slučajeva koji se navode, kako biste postupili da ste znali o kome se radi?

Da smo ih dobili, provjerili bismo o čemu se radi, pozvali bismo roditelje, pozvali bismo majku koja se žali da vidimo o čemu se radi i preporučili bismo i njoj da se prituži institucijama koje nam mogu poslati inspekcijski nadzor i provjeriti ispravnost stručnog postupanja.

Kažete da novinarka piše da ne vjerujete seksualno zlostavljanoj djeci, kako to komentirate?

Prema podacima MUP-a od 2016. do danas, samo je Poliklinika prijavila 982 sumnje na zlostavljanje, odnosno štetna postupanja prema djeci, i to najčešće od roditelja. Isto tako, prema podacima MUP-a, upravo im je Poliklinika poslala jako velik broj prijava na sumnju na seksualno zlostavljanje djece. Istovremeno navedena novinarka piše da mi u Poliklinici ne vjerujemo seksualno zlostavljanoj djeci, pa ih zbog naših nalaza sud dodjeljuje seksualnim zlostavljačima.

Je li novinarka naštetila radu Poliklinike?

Je.

Kako komentirate odluku gradonačelnika Tomaševića da raspusti Upravno vijeće Poliklinike?

Nemam komentara na raspuštanje Vijeća.

Nakon svega što se sad dogodilo, smatrate li da je postojao ikakav način reagiranja osim traženja sudske zabrane?

Nakon niza takvih članaka i svih demantija koje smo slali te nakon njene upornosti u pisanju pogrešnih i iskrivljenih informacija koje štete radu Poliklinike, nismo vidjeli drugi način nego potražiti sudsku zaštitu. Pri tome zasigurno nismo željeli gušiti slobodu medija, nego zaustaviti lažno izvještavanje na tom portalu.

Pročitajte više