Kerum ostaje bez istoka Splita: Stobreč, Žrnovnica i Šine žele svoju općinu

TEK ŠTO mu je prošla polovica gradonačelničkog mandata, Željko Kerum suočen je s najozbiljnijim izazovom svoje političke karijere! Split bi, naime, mogao ostati bez svog krajnjeg istoka. Mjesni odbori Stobreč i Žrnovnica te Gradski kotar Šine žele vani. U zasebnu općinu. Pobunjene odbore i kotare vode nezavisni vijećnici i priželjkuju da im se pridruži još i Kamen, ali tamo vlada HDZ pa vjerojatno od svega neće biti ništa.

Đaci u Stobreču ostali bez dvorane i nogostupa da Kerum zazida svoju obalu?!

Sandra Parlov, predsjednica Mjesnog odbora Stobreč, Indexu je objasnila zašto žele van.

"Vidjeli smo da gradonačelnik Kerum nastavlja politiku svojih prethodnika. U istočne dijelove grada ništa nije uloženo i nama je dosta toga da političari dobivaju naše glasove i onda ništa ne naprave za naše sredine", kaže Parlov. Poseban problem vidi u tome što Grad Split ne radi ništa na razvijanju prometnica koje predstavljaju žile kucavice za njihove sredine. Radi se o nastavku Bračke i Vukovarske ulice, za koje su u idućom razdoblju predviđena krajnje skromna sredstva.

Parlov navodi da je u ove dvije i pol godine svoje vlasti Kerum u istok grada uložio - 0 kuna. A Stobreč godinama čeka rješavanje svojih kapitalnih projekata za koje bi trebalo otprilike 40 milijuna kuna. Upravo koliko će Kerum ove godine spiskati u Zapadnu obalu. A toliko je i lani u nju skucao. Zbog toga što Grad Split plaća Kerumovu obalu, Stobreč i dalje nema riješen nogostup za đake do škole, nemaju dvoranu, nije riješen ulaz u mjesto, podlokana je riva, samo se čeka poplava Biblijskih razmjera... Kerum vjerojatno u svemu ne vidi problem, no građani sa istoka Splita su ogorčeni ignoriranjem gradskih vlastodržaca.

Najbolje sami

Parlov kaže da su godinu dana nakon Kerumove pobjede na lokalnim izborima, vlast na istoku Splita preuzele nezavisne liste. Tako će i nastaviti. I za iduće izbore planiraju samostalni izlazak. U uspjeh ne sumnjaju.

Postupak izdvajanja istoka iz Grada Splita trebao bi započeti peticijom koju bi potpisalo 20 posto biračkog tijela. Grad Split trebao bi potom raspisati referendum. Ako prođe, a Parlov je uvjerena da hoće, cijela stvar bi preko Županije sa ekonomskom studijom isplativosti trebala završiti pred saborskim zastupnicima. Bit će među njima i gradonačelnik i predsjednica Gradskog vijeća, oni sigurno neće sa odobravanjem dočekati inicijativu za separacijom velikog administrativnog teritorija sa 10 tisuća duša.

Premda ministar Uprave Bauk želi poći suprotnim smjerom i ukinuti brojne općine, Stobrečani i mještani Žrnovnice i Šina žele ubuduće sami bez vlasti koja ih zaboravi čim dobije njihove glasove. I drže da za to imaju argumente i da bi se mogli sami isfinancirati. Još se ne zna kako bi se nova općina nazvala. Moguće da će do imena još jednim referendumom.

Pročitajte više