Burger King i dalje radi u Rusiji

Ilustracija: EPA

BURGER King i dalje je otvoren u Rusiji unatoč tome što je vlasnik franšize obećao napustiti to tržište prije više od godinu dana. Iz restorana Brands International (RBI), koji posjeduje 15 posto franšiznih poslova brze hrane u Rusiji, rekli su da trenutno nemaju novih informacija o svom izlasku s ruskog tržišta.

RBI: Imamo komplicirani ugovor

Kompanija je u ožujku prošle godine priopćila da je započela proces napuštanja Rusije. Od izbijanja rata u Ukrajini zapadne firme bile su pod pritiskom da napuste Rusiju. Kritičari su optužili RBI da održava Putinov režim time što se nije odrekao svog udjela u svom ruskom poslovanju.

RBI, jedna od najvećih svjetskih kompanija za restorane brze hrane, navela je svoj komplicirani ugovor o franšizi kao razlog za poteškoće u pokušaju izlaska iz zemlje. Kazali su kako u ovom poslu imaju tri partnera za oko 800 restorana.

McDonald's je uspio napustiti zemlju

David Shear, predsjednik RBI-a, rekao je da je glavni operater Burger Kinga u Rusiji odbio zatvoriti prodajna mjesta nakon prvih napada na Ukrajinu. No dodao je da je kompanija započela proces rješavanja svojih 15 posto vlasničkog udjela i da će to potrajati neko vrijeme.

Dok Burger King i dalje posluje u Rusiji, njegov najveći rival McDonald's, koji je bio korporativni vlasnik većine njegovih restorana, uspio je napustiti zemlju.

Pročitajte više

 

Pročitajte više