Burno u saboru, Plenković se svađao s oporbom: Učinilo mi se da je Maras opet tu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NAKON dviju izvanrednih sjednica, novi saziv Hrvatskog sabora počeo je danas svoju prvu redovitu sjednicu i redovito jesensko zasjedanje. Počelo je uobičajeno, aktualnim prijepodnevom tijekom kojeg je 41 zastupnik postavio pitanje premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima.

Prvo pitanje postavio je zastupnik stranke Fokus Dario Zurovec, a zadnje HDZ-ov Josip Đakić.

TIJEK SJEDNICE MOGLI STE PRATITI NA INDEXU

14:15 Završio je aktualni sat

14:05 Zadnje pitanje

Posljednje pitanje na aktualnom prijepodnevu postavio je Josip Đakić (HDZ), i to ministru obrane Mariju Banožiću o novom dugoročnom planu razvoja Hrvatske vojske. Koje su njegove temeljne odrednice, zanimalo je Đakića. U odgovoru je Banožić spomenuo višenamjenske borbene avione te ponude koje su stigle na poziv. Istaknuo je i Hrvatsko vojno sveučilište, a za iduću godinu najavio donošenje desetogodišnjeg plana razvoja.

13:40 Hasanbegović: Imam alergiju na neke ljude

Zlatko Hasanbegović (Blok za Hrvatsku) osvrnuo se na odluku da bi se u školsku nastavu trebao uvrstiti film Dnevnik Diane Budisavljević.

"Proizveden je osrednji i dosadan klišeizirani, poludokumentarni filmski pamflet. Mnoštvo poluistina, laži i besmislica koje bih mogao dugo povjesničarski secirati. Tek jedan primjer u filmu. Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac je opisan kao kukavica i kolebljivac koji pilatovski pere ruke je označen kao, citiram filmski dijalog, ispovjednik upravitelja jasenovačkog logora, što je parafraza mudrosti Aleksandra Vulina o Stepincu kao ustaškom vikaru", rekao je Hasanbegović i pitao Fuchsa hoće li poništiti odluku nekadašnje pomoćnice Lidije Kralj o prikazivanju tog filma u osnovnim i srednjim školama.

Fuchs mu je odgovorio da kurikulumi propisuju nastavno gradivo, a nigdje u njima nije propisan ovaj dio materijala koji se može koristiti u nastavi. 

"Odobrenja za korištenje materijala su propisana da se mogu koristiti ako na njih da suglasnost Agencija za odgoj i obrazovanje, u ovom slučaju to nije bilo tako i pogledat ću što se desilo u Ministarstvu za vrijeme pomoćnice ministrice gđe. Lidije Kralj. Kada pogledamo o čemu se radi, MZO će dati svoj stav."

Hasanbegović je rekao kako će uskoro biti i premijera filma Dara iz Jasenovca. 

"Za vašu informaciju, nakon desetljeća bezuspješnog obilaženja različitih proračunskih kazana Vučićev Filmski centar Srbije smilovao se na kuknjavu hrvatskog redateljskog klasika specijaliziranog za dokumentarno utemeljene filmske spektakle iz filmske povijesti Lordana Zafranovića i odlučio odriješiti srpsku proračunsku kesu za njegov film Djeca s Kozare, tematski i sadržajno podudaran s Dnevnikom Diane Budisavljević i Darom iz Jasenovca. Ako ne poništite odluku bivše pomoćnice Kralj, nema razloga da dosljedno tekućoj kulturno-prosvjetnoj politici vlade magistra Andreja Plenkovića u školski kurikul ne uvrstite i Daru iz Jasenovca i Zafranovićevu Djecu s Kozare", rekao je Hasanbegović.

Željko Reiner zamolio je Hasanbegovića da stavi masku te da si ne dodiruje lice.

"Imam stanovite alergijske reakcije na neke ljude i pojave", odgovorio je Hasanbegović. 

13:28 Sigurnost za radnike

Katarinu Peović iz Radničke fronte zanimalo je kako premijer misli osigurati radna mjesta, plaće i mirovine. Spomenula je da se zatvara Rafinerija Sisak, da je 300 radnika Crosca dobilo otkaze, zatvara se Meggle, tvornica u Kanfanaru, šećerana u Virovitici....

"Brojevi govore za sebe, možda niste bili tu kad sam odgovarao. Broj osiguranika prije koronakrize je viši sada nego u veljači. Ako treba prevesti - da jedna vlada poput naše kaže da ćemo učiniti poteze bez presedana, ne sjećam se da je ijedna vlada davala privatnicima novac iz proračuna. Razgovarajte s radnicima i poduzetnicima koji bi bili bez posla da nije bilo naših mjera. Svi koji rade u državi dobili su plaće, mirovine su isto svi dobili. Financiranje za ovu godinu je osigurano, imamo snage za još 800 milijuna kuna da pomognemo sektorima koji su ugroženi. Za Meggle postoje zainteresirane kompanije koje su spremne preuzeti i zadržati radna mjesta", odgovorio je Plenković

"Dobro sam slušala vaš odgovor, te statističke podatke koje frizirate ostavite, mi se nalazimo u skupini zemalja s najnižim zaposlenjem, najnižih plaća u Europi i na ljestvici siromaštva smo na samom vrhu. Sigurnosti ima samo za kapital", rekla je Peović.

13:15 Manjak zdravstvenih djelatnika

Andreja Marić (SDP) osvrnula se na manjak zdravstvenih djelatnika. Ministra zdravstva Beroša pitala je hoće li se ubrzano zapošljavati novi djelatnici. Beroš je odgovorio da na tome radi te da je potpisan novi petogodišnji plan specijalističkog usavršavanja kojim će se zaposliti 5092 specijalista. Što se tiče medicinskih sestara, osnovana je radna skupina koja radi na rješavanju problema.

13:10 Plenković SDP-ovcu: Znali ste vi i bolje

Zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković pitao je premijera o korupciji u Hrvatskoj, posebno u pravosuđu. Citirao je i podatke iz jednog stranog medija. "Hoće li građani biti zakinuti za novac iz EU fondova zbog vaše loše politike?" pitao je.

"Što se tiče vaših čitanja stranih novina, to je već praksa. Netko objavi neku polurečenicu i vi ste presretni. Ne, nisam to čitao, ali znam sigurno bolje od vas ili od novinara koji su pisali jer oni nisu sjedili na Europskom vijeću i pregovarali 5 dana, a ja jesam. Uvjeren sam da vi, da ste bili tamo i da ste čuli što sam govorio, ne bi bili agitator nekog članka. Treba malo više za biti prva violina SDP-a, znali ste vi imati i bolje", rekao je Plenković i dodao:

"Ono što je za nas važno da smo mi u tim pregovorima osigurali, kako bi ovi doktori europskih tema iz Mosta rekli, potencijalnih 165-170 milijuna eura u naredne četiri, odnosno sedam godina. I bez ikakvih dealova na hodnicima."

Hajduković mu je odgovorio kako je ponosan na njega kao premijera jer očito on zna sve. 

12:57 Moratorij na kredite

Peđa Grbin (SDP) pitao je o moratorijima na kredite.

"Sve što možemo vidjeti pokazuje da izlazak iz koronakrize neće biti u obliku slova V, već dugotrajniji i teži. U sljedećih nekoliko tjedana, pogotovo kada ćemo donositi proračun, od vas ćemo čuti koje će to mjere biti da šteta bude manja. i da položaj hrvatski građana bude bolji. Banke su prestale dobrovoljno ukidati moratorije na kredite. Hoće li vlada predložiti zakon kojim će taj moratorij bankama postati obvezan. Za mjesec dana ističe moratorij na kredite. Hoće li biti produžen", pitao je Grbin.

"Što se tiče ekonomske situacije, trebamo realno pogledati što se zbiva u svijetu i Hrvatskoj. 31. 8 smo imali više zaposlenih nego prije epidemije koronavirusa. Zahvaljujući mjerama ove vlade, mi smo dali 6,3 milijarde kuna hrvatskim radnicima, donijeli smo odluku da nastavimo s mjerom od 4000 kn. Protivim se tezama onih koji kreiraju paniku kada je vlada donijela mjere da ne dođe do gubitka radnih mjesta. Rekli smo da se obveze moraju ispunjavati, ne može biti otpisa ili beskrajnih odgoda. Ne može država reći: 'Nitko više ne mora ništa plaćati.' Razgovaramo kako bismo olakšali svima koji se nalaze u težoj situaciji, ali ne možemo zaboraviti na privatne obveze koji ljudi imaju", rekao je Plenković.

Grbin mu je odgovorio da docira građanima koji su možda izgubili posao ili nisu dobili sezonski posao pa će zbog 500 kuna duga sada protiv njih ići ovrhe.

Kaže da je licemjerno da vlada ima dug osam milijardi kuna u zdravstvu i to rješava, a ovo ne. Predložio mu je moratorij na kredite od godinu dana bez naplate kamata, a što se tiče ovršnih postupaka, predložio je još tri mjeseca moratorija na ovrhe i u tom razdoblju novi zakon.

12:52 Afera Vjetroelektrane

Zastupnica Možemo! Sandra Benčić pitala je ministra gospodarstva Tomislava Ćorića o aferi Vjetroelektrane.

"Ključni događaj je vaše ukidanje rješenja prethodnika Dobrovića kojim je omogućeno da se investitor oslobodi obveze i do kraja 2017. realizira investiciju i zadrži status povlaštenog proizvođača iz 2013. koja je više od sto puta veća od tržišne.

Budući da ste investitoru omogućili da zaradi milijardu kuna, zanima me jeste li imali sastanak ili komunikaciju s investitorima ili predstavnicima investitora i jesu li tražili ukidanje rješenja prethodnika Dobrovića i jeste li komunicirali s Josipom Rimac o ovom pitanju?"

Ćorić je odgovorio da je rješenje doneseno 2017. značilo poništenje rješenje ministra Dobrovića, ali da nisu tim rješenjem omogućili da zadrži status povlaštenog proizvođača jer da do tog rješenja nije došlo, on je taj status imao još iz 2013. godine. 

"Imali smo u nekoliko navrata komunikaciju s investitorom u Ministarstvu i to sam rekao, na tim sastancima nas je upoznao s pravnim radnjama koje će učiniti temeljem rješenja ministra Dobrovića i one su poznate, CEMP je podnio prijedlog za obnovu postupka i o tom obavijestio i DORH. 

Pomoćnik ministra Validžić u to vrijeme nije sudjelovao u donošenju ovog rješenja jer su pitanja bila okolišne prirode i nisam nikada imao priliku s gđom. Rimac razgovarati na ovu temu", rekao je Ćorić.

Benčić mu je odgovorila kako iz njegovog odgovora proizlazi da se sastajao s investitorom, a kako je sastanak bio s odvjetnicima, pretpostavlja da je podlegao pritisku prijetnje investicijskim tužbama.

Kaže da je njegovo ukidanje rješenja koštalo građane Hrvatske više od milijardu kuna u sljedećih 14 godina, a "nanijeli ste i dodatnu štetu jer EK traži da se provede studija utjecaja na okoliš. Ovdje se radi o višestrukoj financijskoj šteti Hrvatskoj", zaključila je.

12:43 Ilegalne migracije

HDZ-ov Mario Kapulica pitao je ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića o ilegalnim migracijama i organiziranim skupinama koje pomažu migrantima u ilegalnom prelasku granice. 

"U prvih osam mjeseci podneseno je 406 kaznenih prijava za 374 osobe koje su sudjelovale u organiziranju ilegalnog prelaska na hrvatski teritorij", izvijestio je Božinović

Božinović kaže da je u ovoj godini do sada bilo 16.000 pokušaja ilegalnog prelaska granice. Ističe da ljudi koji dolaze ne bi dolazili do naših granica bez onih koji im pomažu.

Tvrdi da je razan spektar onih koji pomažu, a u posljednjoj fazi je to organizirani kriminal. U prilog tome navodi više od 2000 uhićenih krijumčara koji dolaze iz više od 30 zemalja, uglavnom europskih, najviše iz susjedstva. 

Kao problem ističe nekontrolirani ulazak migranata u BiH, a Hrvatska će nastaviti štititi granice u skladu s domaćim i europskim zakonodavstvom.

12:30 Turistička sezona: Hrvatska je na 53 posto lanjskih rezultata

Josip Borić (HDZ) pitanje je postavio ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac o dosadašnjim rezultatima turističke sezone.

"Ostvarili smo dobre rezultate u srpnju i kolovozu. Kumulativno je Hrvatska na 53 posto lanjskih rezultata", izvijestila je Brnjac.

12:22 Cesta do Bjelovara

 "Kad će se raspisati natječaj za preostalih 12 kilometara do Bjelovara", pitao je ministra Butkovića HSLS-ov Dario Hrebak.

"Javni natječaj će se raspisati na početku iduće godine", odgovorio je Butković te naglasio da će se pokušati što prije ugovoriti izgradnja.

12:18 Ravnatelj koji je zaposlio kćer

Sabina Glasovac (SDP) postavila je pitanje Plenkoviću o načelniku Podbablja Tončiju Vuksanu koji je kćer zaposlio u računovodstvu škole čiji je ravnatelj. Oboje su članovi HDZ-a.

Premijer je odgovorio da je vidio samo naslove slučaja, a ne zna detalje, ne djeluje mu ozbiljno i uobičajeno to što se ondje radilo i vjeruje da će odgovorni provjeriti sve. Ističe i da nije moguće imati detalje oko svih natječaja i poručio neka se sve utvrdi.   

"Neka vide sve što je bilo u tom slučaju pa neka se donesu odluke. Ja s time nemam nikakav problem. Dapače", poručio je Plenković.

"Elegantno migoljite od stvari koje se tiču vaše odgovornosti i ne želite preuzeti odgovornost. Nešto je trulo u državi Danskoj, a na vama je da maknete tu trulu jabuku, samo je pitanje želite li to", rekla mu je Glasovac.

12:05 Zloporaba položaja državnih službenika

Vesna Nađ (SDP) premijeru je postavila pitanje o aferi Rimac. "Što ste poduzeli da dužnosnike onemogućite u zloporabi položaja?"

"Što se tiče tog procesa, dio penalne politike je i prevencija. Mnogi koji bi to pomislili napraviti to neće i to je dobro", odgovorio je Plenković.

12:03 Komarci u Slavoniji

Ivan Penava (Domovinski pokret) spomenuo je problem komaraca u Slavoniji i pitao premijera hoće li država išta poduzeti.

"Naravno da smo upoznati s problemom komaraca, i prošle smo godine poduzimali mjere, dodavali financijska sredstava. Vama je poznato da je to tema koja je u nadležnosti gradova i županija. Mi smo spremni poduzeti sve da naši građani ne budu na udaru od 19 do 22 sata", odgovorio je Plenković.

12:00 Obrtnici sezonci

Ermina Lekaj Prljaskaj (nezavisna zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine) pitala je o mjerama za očuvanje radnih mjesta sezonskim radnicima ministra gospodarstva i održivog razvoja Ćorića. 

Ćorić joj je odgovorio da se mjere provode u koordinaciji svih resora u vladi. Obrtnici sezonci su obuhvaćeni mjerama za očuvanje radnih mjesta. 

11:55 Plenković: Beroša pitajte za Vinogradsku, ne mene

Milan Vrkljan (Domovinski pokret) ustvrdio je da je u samo par mjeseci mandata vlade dug u zdravstvu ponovno porastao, a osvrnuo se i na snimljeni razgovor Zadravec-Beroš. Pitanje, kaže, postavlja Plenkoviću jer očito on o svemu odlučuje. 

"Je l' vi radite u Vinogradskoj? Da. Imamo kolegicu Ahmetović koja tu priča o svijeći koja će ili neće gorjeti do zore, aludira tu u nekom smislu koji bi trebao biti optužba za korupciju. Sad vi, umjesto da pitate Beroša o Vinogradskoj, pitate mene kao da ja odlučujem o tome", rekao je premijer i dodao da o bolnicama i zdravstvu odlučuju svi u vladi zajedno.

11:49 Sudbina tvornice u Kanfanaru

Marin Lerotić (IDS) pitanje je uputio premijeru. Zanimala ga je sudbina tvornice u Kanfanaru. Plenković je u odgovoru istaknuo važne projekte za Istru - istarski ipsilon, Opću bolnicu u Puli, Uljanik, ali i BAT-ovu tvornicu. Podsjetio je da se sporazumom BAT obvezao da će ostati najmanje pet godina.

11:38 Subvencionirani krediti

HDZ-ovog Damira Habijana zanimalo je što vlada planira po pitanju subvencioniranja stambenih kredita, mjere koja se pokazala popularnom među mladima.

Ministar Darko Horvat kaže da se baš od danas mogu podnositi zahtjevi za nove subvencije. Dodao je kako je više od 13.000 obitelji ovako riješilo stambeno pitanje, a da je u tom razdoblju rođeno 1750 djece u obiteljima koje su riješile stambeni problem.

11:33 Vojska na granicama

Miro Bulj (Most) postavio je pitanje premijeru hoće li se vojska poslati na granice kako bi zaštitila stanovnike od tisuća migranata te zatražio da javnosti kaže tko su ti za koje je identificirao da rade protiv Stožera.

"Hrvatske granice čuva hrvatska policija. Više od 6000 policajaca danonoćno čuva hrvatske granice. Istinska obrana od migrantskog vala treba se formirati na granici Turske i Grčke, eventualno Bugarske i Turske", rekao je Plenković i dodao da vojska zasad neće ići na granice. 

11:23 Uvođenje eura

Krunoslav Katičić (HDZ) pitao je ministra financija Zdravka Marića hoće li Hrvatska u mandatu ove vlade uvesti euro.

"Vjerujem da tijekom našeg mandata Hrvatska može uvesti euro", odgovorio je Marić.

11:20 Smanjenje broja lokalnih dužnosnika

HDZ-ov potpredsjednik sabora Josip Šarić (HDZ) pitao je ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu o potezima koje je napravio za smanjenje broja lokalnih dužnosnika.

Malenica je odgovorio da im je to prioritet te najavio izmjene triju zakona: o lokalnoj samoupravi, Gradu Zagrebu i lokalnim izborima.

11:15 Ahmetović Plenkoviću: Podsjećate na ratnog profitera Ivu Sanadera

SDP-ova Mirela Ahmetović, načelnica općine Omišalj, pitala je Plenkovića o suradnji sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

"Vaša ruka je pogurala naš glavni grad u ponor, od toga ne možete pobjeći", istaknula je Ahmetović. Pitala je može li Bandić računati na Plenkovićevu podršku do kraja mandata. 

"Na trenutak sam zatvorio oči i mislio da je gospodin Maras i dalje u saboru. Vaše aluzije o tome da netko uživa političku zaštitu i onda da će se njemu nešto dogoditi ili neće dogoditi u biti razotkriva kako vi na to gledate. Znači, da je to neki vaš kolega s kojim vi glasate o nekom proračunu, onda bi ga valjda vi štitili", rekao je i predložio zastupnici da razgovaraju o LNG terminalu.

"Ono što vam moram priznati - neodoljivo me podsjećate na ratnog profitera Ivu Sanadera. Pazite da ne završite kao on", odgovorila mu je Ahmetović.

11:00 Plenković Zekanoviću: Drago mi je da ste se oporavili od korone

Mostov Zekanović je podsjetio da je obljetnica napada na Šibenik te sugerirao premijeru da nazove generala Milivoja Petkovića koji čami u Haagu, pitao je Plenkovića kad kani zaštititi život od njegovog početka, odnosno od začeća. 

Plenković je rekao Zekanoviću da mu je drago što je ozdravio od koronavirusa.

"Drago mi je da ste se oporavili od korone. Kako je ono bilo - Corona pivom protiv korone, a onda teška bolest. Meni je drago da ste vi dobro i da imate antitijela. To će nam svima dobro doći", rekao je Plenković.

Plenković je pojasnio da je vlada dala potpore u procesu šestorki.

Zekanović je nakon Plenkovićeva odgovora ustvrdio da mu nije odgovoreno na pitanje o zaštiti života.

10:46 Povlaštena cijena za vjetroelektrane

Ivana Posavec Krivec (SDP) pitala je premijera je li razgovarao s ministrom Ćorićem o tome kako se u njegovom kabinetu dogovarala posebna, povlaštena cijena za vjetroelektrane investitora Milenka Bašića. Je li moguće da nije znao što mu radi pomoćnik ministra, pitala je Posavec Krivec.

"Što se tiče borbe protiv korupcije, najbolja borba protiv korupcije, jedina prava, ispravna je da DORH, USKOK, PNUSKOK i policija rade svoj posao u potpunosti samostalno, nepristrano i profesionalno. I da njihov rad donosi rezultate, a to je da se u zakonom predviđenom procesu kazni onoga tko se bavi korupcijom. To je jedino načelo koje mene kao predsjednika vlade, i kao političara, i kao pravnika u ovoj temi vodi. I upravo je ovaj slučaj dokaz da u vremenu naše vlade i DORH i USKOK i policija svoj posao rade u potpunosti samostalno, bez obzira na to tko je predmet njihova interesa. I tako će biti i dalje", odgovorio je Plenković. 

10:40 Pomoć prijevoznicima

Pero Ćosić (HDZ) ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića pitao je o pomoći prijevoznicima u koronakrizi. Butković je naveo što se sve dosad napravilo te najavio kako će im pomoći u budućnosti.

10:32 Plenković: Fasciniran sam debitantima danas

"Jeste li dali uvjetovani prihvat kupovine francuskih aviona u zamjenu za pomoć od Bruxellesa", pitao je Zvonimir Troskot (Most) premijera Plenkovića.

"Fasciniran sam debitantima danas. Da vas citiram, vi u klubu Mosta smatrate 'da smo mi dobili 22,5 milijardi eura u Europskom vijeću uvjetno i da sam ja obećao predsjedniku Macronu da ćemo mi kupiti Rafale'. Jesam li ja vas dobro razumio?", upitao je začuđeno Plenković i dodao:

"Oduvijek sam smatrao da je Most jedna kavanska demokracija, jedno ogovaranje koje se zbiva po kafićima, cestama, trgovima, ne znam gdje, ali ovoliku neozbiljnost, ovakav čemer i jad od teze stvarno nisam očekivao. Danas ste pokazali da taj beskraj laži i kreativnost koju vi posjedujete u Mostu - to nema nigdje. To je jedna nebuloza", rekao je Plenković.

Podsjetio je i da za nabavku borbenih zrakoplova nisu stigle dvije, nego četiri ponude. Uz spomenute, tu su i ponude Švedske i Izraela.

"Te jeftine, lažne trikove, aluzije na nekakve dogovore u nekim mračnim kuloarima - da iz europskog proračuna dobivamo 22,5 milijardi eura ili 170 milijardi kuna - da bi onda zbog nevjerojatne vremenske bliskosti kupili Rafale, to ne može nitko drugi izmisliti, nego kreativci u Mostu", kazao je.

Zekanović je tražio povredu Poslovnika. Predsjednik sabora Gordan Jandroković mu je odgovorio da mu dopusti da on reagira ako smatra da je to potrebno.

Nakon toga Troskot je odgovorio premijeru da su po reakciji vidjeli da su ga pogodili u žicu.

"Vrlo je neinspirativno imati premijera koji je nesposoban mladoj osobi odgovoriti na adekvatan način na pitanja koja zanimaju zastupnike i građane", rekao je Troskot i objasnio kako je pitanje o zrakoplovima postavio jer vlada ima problema s transparentnošću.

"Vi još niste Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa predali račune za Finsku, a noćenje u Finskoj se ne može usporediti s kupnjom borbenih aviona", rekao je Mostov zastupnik.

10:24 Kontrola uvoza poljoprivrednih proizvoda

Marijanu Petir zanimalo je što ministrica poljoprivrede Marija Vučković misli o tvrdnjama poljoprivrednika o dampinškom uvozu voća i povrća te hoće li se povećati kontrola takvog uvoza.

Ministrica joj je odgovorila da u EU vrijedi sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala, a Hrvatska to ne može kršiti, dok sva hrana koja se konzumira mora udovoljavati strogim uvjetima.

10:19 Grba-Bujević hvali ministra Beroša

Maja Grba-Bujević (HDZ) postavila je pitanje ministru zdravstva Viliju Berošu da pojasni čemu služe primarni intezivističko-respiratorni centri. Beroš je podsjetio da su centri formirani u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku.

Odgovorio je da su se odlučili na osnivanje takvih centara u sklopu originalne strategije o primarno intezivističkim respiratornim centrima za teško oboljele i sekundarne centre za lakše bolesnike.

"Angažirali smo sve moguće kapacitete, izbrojili koliko ima respiratora u Hrvatskoj i pokušali se organizirati... Dio KB-a Dubrava smo pretvorili u  primarno intezivistički respiratorni centar."

"Jesen je neizvjesna i držimo u pripremi te kapacitete čitavo vrijeme. Spremni smo ih aktivirati u svakom trenutku", zaključio je.

10:11 Manjinske škole

Dragana Jeckov (SDSS) pitanje je postavila ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu. Zanimalo ju je zašto škole na istoku Hrvatske u kojima se program izvodi na srpskom jeziku nisu registrirane kao manjinske škole kao što je predviđeno zakonom.

"Mislim da se radi o tri škole u Baranji. Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je županiji da razmotri zahtjev lokalne zajednice i jedino je na temelju njihove odluke prenošenje upravljačkih prava moguće", odgovorio je Fuchs.

Jeckov je pojasnila da je riječ o Borovu, Negoslavcima i Markušici te da se odgovornost prebacuje između Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva.

10:03 Parafiskalni nameti

Marijana Puljak (Pametno) pitanje je postavila premijeru. Ticalo se parafiskalnih nameta.

"Namjerava li vlada ukinuti obavezno članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori i članarinu Hrvatskoj turističkoj zajednici", pitala je Puljak. Prije toga je rekla da su građani zasićeni svađama i bahatosti na aktualnom prijepodnevu.

Plenković je zahvalio i njoj i Zurovcu što su s tri mjeseca staža dali lekcije kako se treba ponašati u saboru. Zurovcu je spočitnuo što komentira Zakon o obnovi, a nije glasao za njega.

"Siguran sam da ste pratili koliko smo rasterećenja proveli u prvom mandatu. Samo poreznih rasterećenja više od devet milijardi, administrativnih rasterećenja 2,7 milijardi kuna. Akcijski planovi koji su išli za tim da smanjimo parafiskalna i administrativnih davanja mislim da će biti milijardu i 115 milijuna kuna. Politika naše vlade je daljnje rasterećenje. Politika ukidanja članarina je dugo na dnevnom redu", odgovorio je Plenković.

9:55 Sudbina INA-e

Ivan Celjak (HDZ) pitao je ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića o sudbini INA-e. Ćorić mu je pojasnio što se sve radi, a Celjak je prenio nezadovoljstvo građana Siska ponašanjem MOL-a.

9:53 Plenković oštro odgovorio Hajdaš Dončiću

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić imao je pitanje o snimci razgovora Beroša i Zadravec. Pitao je je li HDZ donio odluku tko će biti novi ravnatelj Vinogradske bolnice.

"Mi smo pratili vaše izjave, vi ste bili prorok kada ste govorili da ćete osvojiti 68 mandata, toliko o vašim procjenama. Što se tiče razgovora ministra i liječnice, nisam bio prisutan. Što se tiče ravnatelja, biraju se na natječajima, tako je inače i tako će biti. Što se tiče vaše kreativnosti, nisam vidio da ste Povjerenstvu prijavili Milanovića za put u Albaniju, a vi ste inače notorni prijavitelj Povjerenstvu za sukob interesa", odgovorio je Andrej Plenković.

Dončić mu je uzvratio da je njime oduševljen. "Kad vam se postavi pitanje, vi se vratite u neku povijest."

Nije zadovoljan odgovorom i zatražio je pismeno očitovanje.

9:44 Zurovec pitao Horvata o Zakonu o obnovi

Dario Zurovec (Fokus) pitao je ministra graditeljstva Darka Horvata za točan plan provedbe Zakona o obnovi. Pitao je iz kojih izvora i kojom dinamikom se misli financirati obnova nakon potresa.

"Dobro znate da su u Zakonu pobrojani izvori financiranja koji su trenutno dostupni. Mi ćemo u sljedećih 30 dana kroz program mjera definirati prioritete i oni će biti sukladni izvorima financiranja", odgovorio mu je ministar graditeljstva Darko Horvat.

"Ajmo biti iskreni, novca baš i nema. Ja želim da Zagreb budi ljepši, ali kad se ulazi u bilo koji projekt, morate imati godišnji plan financiranja”, uzvratio je Zurovec.

9:43 Zekanović: Ja imam imunitet, zašto moram nositi masku?

"Svi imamo zastupnički imunitet, ja od nedavno imam i imunitet na koronu, ja ne mogu biti zaražen niti mogu koga zaraziti. Je li ova maska samo modni detalj", rekao je Hrvoje Zekanović (HRAST).

Jandroković mu je odgovorio da iz solidarnosti mora nositi masku.

9:35 Počela je sjednica sabora

Sjednica je počela himnom i minutom šutnje za sve preminule zastupnike, branitelje i one koji su dali život za domovinu.

I ova sjednica provodi se pod posebnim epidemiološkim mjerama, a u dvorani je samo 41 zastupnik koji će postavljati pitanja. Svi drugi ne mogu se nalaziti u Sabornici.

9:24 Plenković stigao u sabor

Premijer Andrej Plenković stigao je u sabor. Ondje je obavljeno tradicionalno fotografiranje premijera i ministara.

9:07 Benčić: Svi zastupnici trebaju sudjelovati na sjednici

Klubovi lijevo-liberalnih stranaka najavili su da će od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti izmjena saborskog Poslovnika kojima je, kažu, zbog epidemioloških mjera onemogućeno svim zastupnicima sudjelovanje na sjednicama sabora, a time i broj replika koje mogu uputiti predlagateljima.

Sandra Benčić (Možemo) smatra da svi zastupnici trebaju sudjelovati na sjednici, ili u Sabornici, ili prostorijama pored nje, ili putem videolinka.

"Kada se radi o glasanju, jer HDZ ima tanku većinu, onda može videolinkom, ali kad se radi o radu parlamenta i postavljanju zastupničkih pitanja, onda ne”, ustvrdila je.

8:00 Aktualac na uobičajen način

Iako zbog pandemije koronavirusa sabor provodi stroge mjere zaštite, aktualno prijepodne održat će se na uobičajen način, jedina je razlika što zastupnici koji ne postavljaju pitanja neće sjediti u sabornici.

Naime, jedna je od mjera zaštite, dogovorena na saborskom Predsjedništvu, da u Sabornici sjedi najviše 41 zastupnik plus predsjedavajući, a svi moraju nositi maske.

7:49 Na dnevnom redu 12 zakona

Na dnevnom redu koji je predložen zastupnicima za sada je samo 12 zakona, šest ih je predložila vlada, pet Mostov zastupnik Miro Bulj i jedan Klub Mosta NL, ostalih 40-ak točaka čine različita izvješća i odluke.

Prvi radni tjedan sabor će raspraviti četiri zakonska prijedloga, od čega u srijedu poslijepodne izmjene Zakona o šumama. 

 

Pročitajte više