Bush bodri vojnike, tješi obitelji poginulih

AMERIČKI predsjednik George W. Bush obodrio je u četvrtak svoje vojnike i nastojao utješiti obitelji poginulih u Iraku, ali i upozorio na moguće nove žrtve dok se američka vojska približava svojem konačnom cilju Bagdadu.

Bush je u četvrtak posjetio Camp Lejeune, bazu američkih marinaca u Sjevernoj Carolini, čijih se 17.500 pripadnika bori u Iraku. Najmanje 13 marinaca iz ove baze poginulo je od početka rata u Iraku, a šest se vode kao nestali.

Bush se sastao s pet obitelji marinaca poginulih od kada je prije dva tjedna započeo rat u Iraku.

"Nikakva spletka ovoga neprijatelja, nikakav zločin režima na umoru neće nas odvratiti od naše misije", rekao je Bush govoreći pred dvadesetak tisuća marinaca i članova obitelji u bazi. "Nećemo stati sve dok Irak ne bude slobodan".

Bush je, hrabreći obitelji poginulih marinaca, kazao kako je cijela Amerika zahvalna za žrtvu koju su podnijeli.

On je kazao kako su američke snage, ušavši u dubinu iračkog teritorija više od 300 km, postigle izvanredan rezultat, ali i naglasio kako je pred njima ostalo još dosta da se uradi.

"Nakon što smo prešli stotine milja preći ćemo i posljednjih dvjesto metara", kazao je Bush. "Naš cilj je Bagdad i nećemo prihvatiti ništa manje od potpune i konačne pobjede".

Američki predsjednik je rekao da irački režim u ovom ratu čini sve da bi povećao broj žrtava vlastitog stanovništva kako bi to iskoristio u propagandne svrhe. "Ovo su ratni zločinci i prema njima će se postupati kao ratnim zločincima", upozorio je Bush.

S druge strane, ustvrdio je Bush, američke snage postupaju prema iračkim civilima s prijaznošću, a iračke zarobljene vojnike s poštovanjem.

Napomenuvši kako su koalicijske snage već započele s dopremanjem humanitarne pomoći u Irak, Bush je naglasio kako one osim pomoći donose i "nadu" u slobodu.

"Naše će snage nastaviti sve dok cijela vaša zemlja ne bude slobodna", obećao je Bush Iračanima.

Podsjetivši na proklamirane ciljeve američke vojne kampanje u Iraku Bush je kazao kako irački narod zaslužuje mir, demokratsku reprezentativnu vladu, jedinstvenu i neovisnu zemlju.


Pročitajte više