Bush brani Boltona, Powell upozorava na njegove nezgodne strane

Američki predsjednik George W. Bush ustao je u obranu svog ugroženog kandidata za veleposlanika pri Ujedinjenim narodima Johna Boltona, dok bivši državni tajnik Colin Powell izražava rezerve prema tom imenovanju.

Listovi The New York Times i The Washington Post izvijestili su u petak da je Powell izrazio zabrinutost stilom šefovanja Johna Boltona.

Powell je u privatnim razgovorima s republikanskim senatorima Lincolnom Chafeem i Chuckom Hagelom rekao da je zabrinut načinom kako se Bolton odnosio prema obavještajnom analitičaru i podređenima u State Departmentu koji se s njim nisu slagali, piše Times.

Post piše da je Powell dao iskrenu ocjenu kako je s Boltonom teško raditi u pitanjima osoblja i politike.

Bolton je bio Powellov podtajnik za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost i njih dvojica su imali ozbiljne sukobe, piše Post.

Njihovi pogledi su se često razilazili. Dok je Powell uglavnom imao umjerena stajališta o svjetskim pitanjima Bolton je, kao i Bush, sklon tvrđim stavovima.

Bijela kuća se nadala da će Odbor za vanjskopolitičke odnose američkog Senata odobriti Boltonovu kandidaturu ovoga tjedna. Umjesto toga Odbor u kojem Bushovi republikanci imaju većinu nije uspio glasovati u utorak o potvrdi nakon što su senator George Voinovich i još dva druga republikanska senatora izrazili rezerve oko Boltona i zatražili još vremena da se istraže optužbe protiv njega.

Predsjednik Bush je u četvrtak optužio oporbene demokrate da iz političkih razloga blokiraju Boltonovo imenovanje. On je nazvao Boltona "dobrim čovjekom" čija "istaknuta karijera i služba našoj zemlji pokazuje da je pravi čovjek u pravo vrijeme za ovo važno imenovanje".

Demokrati su se u početku protivili Boltonovu postavljenju navodeći prvenstveno njegove negativne komentare o Ujedinjenim narodima u kojima je potcjenjivao važnost Svjetske organizacije.

Njihovi napadi se sada usredotočuju na njegov karakter i narav optužbama da je nasilnik s dokazanom poviješću zlostavljanja podređenih te da zahtijeva uklanjanje onih koji se s njim ne slažu.

(Hina) xsl ysd

Pročitajte više