Bush i Kerry se žestoko napadaju oko američke sigurnosti

AMERIČKI predsjednik George W. Bush i njegov demokratski protivnik John Kerry nastavili su u ponedjeljak predizbornu kampanju oštro se napadajući oko američke sigurnosti.

Kako se bliže izbori 2. studenoga, a istraživanja javnoga mišljenja pokazuju da ni Bush niti Kerry nemaju odlučujuću prednost, oba kandidata sve žešće upozoravaju na opasnosti koju predstavlja izbor protivnika.

Predsjednik Bush je govoreći u Marltonu u New Jerseyu rekao da bi se Amerikanci suočili s povećanom opasnosti od terorističkih napada ukoliko bi izabrali Kerryja kojega je optužio da se opredijelio za defanzivan pristup protiv terorista, a ne ofenzivu prije nego se opasnost razvije.

"Pristup senatora Kerryja dozvolio bi odgovor tek nakon što Amerika bude napadnuta", rekao je Bush u New Jerseyu, državi u kojoj bi takva poruka mogla naići na odjek nakon što je u terorističkim napadima 11. rujna 2001. u susjednom New Yorku poginulo 700 njezinih stanovnika.

Bush je naglasio da takvo Kerryjevo stajalište odgovara stanju prije napada na SAD 11. rujna i nije način da se zemlja zaštiti.

Senator Kerry je sa svoje strane optužio Busha da je poslao američke vojnike u Irak bez neophodne opreme, arogantno ne prihvaćajući savjete svojih generala.

"Gospodine predsjedniče, vaše rukovođenje ili loše rukovođenje ovim ratom, vaše odvraćanje pozornosti s al Qaide i Osame bin Ladena, vaše slanje vojnika u Irak koje nije imalo ništa s al Qaidom i 11. rujnom, učinilo je Ameriku manje sigurnom, ne sigurnijom", rekao je Kerry svojim pristalicama u West Palm Beachu u Floridi.

On se u svom govoru pozvao na pismo bivšeg američkog zapovjednika u Iraku generala Ricarda Sancheza objavljeno u listu The Washington Post u kojem se general prošle zime požalio da loša opskrba prijeti sposobnosti američke vojske da se bori.

Pitanje nacionalne sigurnosti jedno je od najvažnijih pitanja predsjedničkih izbora u SAD-u i kandidati sebe nastoje predstaviti kao odlučni zaštitnici Amerikanaca, a protivnika kao nesposobnog za ulogu američkog glavnog zapovjednika.

Kerry je vodio kampanju u Floridi gdje je u ponedjeljak započelo rano glasovanje na predsjedničkim izborima. Birači koji to žele će u ovoj kao i u skoro polovici saveznih država moći glasovati ranije kako bi izbjegli gužve na izborima 2. studenoga.

Florida je kao i na izborima 2000. ključna za ukupne izborne rezultate dok ankete pokazuju da Bush i Kerry vode statistički izjednačenu borbu za ovu državu. Bush će u Floridu doputovati u ponedjeljak navečer i ostati i u utorak.

Bush je u ponedjeljak potpisao zakon kojim se američkom Ministarstvu domovinske sigurnosti osigurava 33 milijarde dolara za proračunsku godinu koja počinje 1. listopada. Navodeći kako zakon osigurava sredstva za zaštitu i kontrolu granica, zračnog prometa i sigurnosti kemijskih i nuklearnih postrojenja i infrastrukture Bush je rekao da je to primjer koji pokazuje da čini sve što može da zaštiti Amerikance.

Pročitajte više