Bush izdao naredbu o slanju kontingenta od 500 marinaca na Haiti

AMERIČKI predsjednik George Bush u nedjelju je izdao naredbu o slanju kontingenta od 500 američkih marinaca na Haiti, izvijestio je Pentagon.

Neimenovani dužnosnik Pentagona kazao je kako je "moguće da marinci nakon nekog vremena postanu dio mogućih međunarodnih vojnih snaga", a njihov će prvi zadatak, prema istom izvoru, biti da spriječe dolazak izbjeglica sa Haitija u SAD.

Američki je predsjednik u nedjelju zatražio od Haićana da se, nakon odlaska sada već bivšeg predsjednika Jean-Bertranda Aristidea, suzdrže od nasilja. Prema izjavi glasnogovornika američkog State Departmenta Richarda Bouchera, SAD će od Vijeća sigurnosti UN-a zatražiti donošenje rezolucije o "međunarodnoj potpori s ciljem mirnog prijelaza vlasti na Haitiju".

Kanadski ministar vanjskih poslova Bill Graham u nedjelju je za kanadsku državnu televizijsku mrežu kazao kako su Kanađani spremni sudjelovati u multinacionalnim snagama na Haitiju. Prema posljednjim vijestima s Haitija, posebne postrojbe kanadske vojske već su preuzele kontrolu nad zračnom lukom u glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu.

"Smatram da je na političkom planu potrebno da oporba surađuje s novim predsjednikom kako bi se u dogledno vrijeme mogla osnovati nova vlada", rekao je Graham, dodavši kako na sigurnosnom planu najprije "treba uspostaviti red, a to je moguće uz pomoć multinacionalnih snaga".

Očevici su izvijestili kako su u nedjelju ujutro pljačkaške skupine zauzele najveći zatvor u Port-au-Princeu, što je omogućilo bijeg nekoliko stotina zatvorenika. Među njima je i bivši predsjednik Haitija, general Prosper Avril (1988-90) koji je u zatvoru bio bez suđenja te unatoč sudskoj odredbi o njegovu oslobađanju.

Pročitajte više