Bush obećao bolju opremljenost vojnika u Iraku

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u četvrtak da se radi na otklanjanju razloga za zabrinutost američkih vojnika neodgovarajućom opremljenošću za borbe u Iraku.

"Očekujemo da naše postrojbe imaju najbolju moguću opremu", rekao je Bush novinarima u Bijeloj kući.

"Da sam ja vojnik koji služi u inozemstvu želeći braniti svoju zemlju želio bih pitati ministra obrane isto pitanje, a to je- dobijamo li najbolje što možemo? A oni zaslužuju najbolje", rekao je Bush.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld suočio se u srijedu s kritičkim pitanjima vojnika u američkoj bazi Buehring u Kuvajtu, tranzitnoj bazi za američke snage upućene u Irak.

Jedan od njih Thomas Wilson požalio se na nedostatak odgovarajućeg oklopa za vozila koja se upotrebljavaju u Iraku pitajući zašto vojnici moraju po gomilama otpada tragati za komadima metala i balističkog stakla kako bi oklopili svoja vozila.

Nakon oklijevanja i ponavljanja pitanja, Rumsfled je odgovorio da se u rat ide "s vojskom koju imaš, ne vojskom koju bi možda želio".

Bush nije okrivio vojnike za postavljanje takvih pitanja ministru obrane.

"Oni zaslužuju najbolje, a ja sam rekao mnogim obiteljima s kojima sam se susreo, da činimo sve što je moguće da zaštitimo njihove voljene u misiji koja je bitna i važna. A to je misija širenja slobode i mira", rekao je Bush.

Rumsfeld je tijekom protekle predsjedničke kampanje kritiziran da ne šalje dovoljno vojnika u Irak te da američke snage nisu dovoljno dobro opremljene za borbe u toj zemlji.

Bijela kuća je nedavno objavila da će Rumsfeld ostati kao ministar obrane i u drugom mandatu predsjednika Busha.

Pročitajte više