U 21. stoljeću ovi ljudi u Hrvatskoj žive bez vode

Foto: HRT

Iako za 21. stoljeće u kojemu su moguća razna tehnološka čuda zvuči neobično, neka naselja u Hrvatskoj još uvijek nemaju vodu. Takav je slučaj i u Slivnici Gornjoj, u kojoj na vodovodnu mrežu još uvijek nije spojeno sedamdesetak obitelji. Slivnica je, inače, površinom jedno od najvećih naselja u Zadarskoj županiji, s dvadesetak raštrkanih zaselaka. 

Cijeli svoj život majka četvero djece Katarina Psota živi u zaselku Bokulja u Slivnici Gornjoj, bez vode.  

"Znači jako je teško, robu peremo svaki dan, imam četvero djece i to je svaki dan po tri mašine maksimalno, plus nas dvoje. Imamo problem s tom vodom, pogotovo ljeti, ljeti moramo čekati od 5 do 7 dana da nam se ulije voda", govori Katarina za Hrt.

Vodu kupuju i čuvaju je u gusterni. Tako žive i druge obitelji u ovom zaselku s petnaestak djece. 

"Pitali smo to i svake godine obećavaju, uvijek isto, doći će, doći će voda. Hidrant imamo od moje kuće do igrališta. Znači mi to financijski sami ne možemo iskopati. Nama treba novaca i novaca. Ali da nam općina pomogne pa i mi bismo isto dali da se to riješi, da imamo svoju vodu", naglašava Psota.

Načelnik obećava rješenje

Nekoliko kilometara dalje, bez vode je i poslovni prostor Nike Ćukovića. To mu je veliki problem. 

"Ponudio sam čak i da ću sufinancirati zemljane radove, ali nikako da to realiziramo. Ni manje ni više nego prvi puta, 2016. godine podnio sam zahtjev za priključak vode. Pa sam 2020. i nema rješenja", naglašava Niko Ćurković.

Načelnik kaže da je problem u starom cjevovodu dugom šest kilometara, koji je bio nelegalan te da je projekt za novi napravljen prije četiri godine. 

"S ovim projektom smo objedinili tih 6 s novih 5 kilometara. Dakle, sveukupno 11 kilometara. Zbog toga se i čekalo dvije godine i evo sad su sredstva napokon osigurana od Hrvatskih voda i Vodovoda Zadar. Radi se prva faza. Trećina sredstava je osigurana, znači Gornja Slivnica, predio Brisnica, Kalaći, Miolovići", rekao je Ivica Klanac, načelnik općine Posedarje.

Cijeli projekt stoji milijun eura bez PDV-a, a trenutačno je osigurano oko 360 tisuća eura. Ipak, načelnik tvrdi da bi do kraja iduće godine cijela Slivnica Gornja mogla biti spojena na vodovodnu mrežu.

Pročitajte više