Bush u utorak s Annanom o UN-ovoj iračkoj skupini

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan razgovarat će u utorak u Washingtonu s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom i državnim tajnikom Colinom Powellom o planiranoj UN-ovoj skupini koja treba ići u Irak i istražiti mehanizme za izbor privremenih iračkih vlasti.

Bijela kuća je priopćila kako će Bush i Annan razgovarati o cijelom nizu pitanja od zajedničkog interesa. Priopćenje kaže da UN igra važnu ulogu u međunarodnim odnosima i da se predsjednik Bush veseli susretu s Annanom.

Annan će poslati UN-ov tim u Irak kako bi vidio da li je moguće izabrati privremene suverene iračke vlasti na izravnim izborima kako to traži vjerski vođa iračkih šijita ajatolah Ali al-Sistani ili da se nova skupština koja će izabrati vladu izabere na regionalnim skupštinama kako to žele Amerikanci. Američkim planom predviđen je prijenos vlasti na novu iračku vladu do 1. srpnja.

UN je povukao svoje osoblje iz Iraka prošloga listopada nakon bombaških napada na UN-ov stožer u Bagdadu. Annan želi sigurnost za stručnjake koje šalje u Irak prije nego ih pošalje u Bagdad.

Očekuje se da će Annan i Bush razgovarati i o rješavanju problema podjele Cipra te o donatorskoj konferenciji za Liberiju predviđenu za petak u New Yorku.

Pročitajte više