BUSH ZA RAI: NE BOJIM SE PROSVJEDA

Američki predsjednik George Bush izjavio je za talijansku televiziju RAI, uoči svoje europske turneje, da prosvjede koji će se održati u petak u Rimu, na dan njegova dolaska u Italiju, smatra potpuno legitimnima i da ih se ne boji. L

U razgovoru za talijansku televiziju RAI uoči europske turneje u povodu 60. godišnjice američke intervencije u Drugom svjetskom ratu, oslobađanja Rima i iskrcavanja u Normandiji, koja počinje u petak, Bush je glede pacifističkih manifestacija koje ga očekuju u Italiji i Francuskoj rekao: "Ne pribojavam se prosvjeda, držim iz zdravima. Prosvjedovati protiv mene je legitimno".

Ocijenivši da je rat protiv terorizma kao drugi svjetski rat, Bush je rekao kako se danas vodi bitka, kao i prije 60 godina, za slobodu i demokraciju te je upozorio na "ideologiju terorizma koja prelazi granice".

Zbog toga "ćemo poraziti teroriste, pronaći ih bilo gdje se skrivali, ne prihvaćamo poraze", rekao je Bush ocijenivši situaciju glede Iraka teškom. "Slobodni izbori u Iraku najviše zastrašuju teroriste. Teroristi nas neće zaplašiti ni u Iraku niti drugdje u svijetu", istaknuo je Bush, dodajući kako "svi irački pobunjenici nisu teroristi".

Glede razgovora s Papom, koji će ga primiti u petak ujutro, Bush kaže kako će Ivanu Pavlu II., kojega ocjenjuje velikim čovjekom, kazati da će "raditi s Iračanima kako bi prevladala ljudska prava, a što se nije događalo sa Sadamom Huseinom" te da će slobodni i demokratski Irak biti primjerom za cijeli Srednji istok.

Zrakoplov američkog predsjednika sletjet će u petak ujutro u NATO-bazu pokraj Rima, Pratica di Mare, gdje se održao prošle godine sastanak na vrhu Atlantskog saveza i Rusije, nakon čega će Bush otići u Vatikan na razgovor s Ivanom Pavlom II. Poslijepodne je predviđen razgovor Busha i predsjednika talijanske republike Carla Azeglia Ciampija, a uvečer će američki predsjednik u Villi Taverna u četvrti Parioli prirediti večeru.

U subotu ujutro Bush će razgovarati s talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem, s kojim će održati i zajedničku konferenciju za novinare, a zatim otputovati u Pariz.

U međuvremenu pripremaju se talijanski prosvjednici, kao i snage sigurnosti. Oko 10.000 talijanskih pripadnika snaga reda, u odorama za protugerilsku borbu, čuvat će Rim a osim njih na ulicama Rima biti će i talijanskih i američkih agenata u civilu. Nad Rimom će letjeti zrakoplov-radar Awacs te će biti zabranjeno letenje za sve male zrakoplove, a zračni promet za rimsku zračnu luku u Fiumicinu biti će prepolovljen. Nad talijanskim glavnim gradom postojat će određena obrambena kapa, zaštićeni prostor u radijusu od 45 kilometara i visini od 6.500 metara. Ni jedan zrakoplov neće smjeti letjeti na nižoj kvoti, a talijanski ratni lovci bombarderi bit će pripravni za polijetanje u roku od dvije minute.

Prosvjednici namjeravaju, kao i na Dan talijanske republike, Rim preplaviti zastavama duginih boja, ali ima i onih koji se pripremaju na pravi gerilski rat kakav je bio na sastanku G8 u Genovi. Nasilni prosvjednici žele probiti obruč policije i spriječiti Bushu prolazak rimskim ulicama. Policija će ih s palicama, štitovima i suzavcima pokušati zaustaviti.

(Hina) xstom ybr

Pročitajte više