Butković o podacima Državnog inspektorata: To je sada jedna utakmica

Foto: Hina

POTPREDSJEDNIK vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je danas kako vjeruje da će i ostali trgovački lanci, uz tri koja već jesu, Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja dostaviti podatke o cijenama svojih proizvoda.

Ministarstvo je prošli tjedan zatražilo od deset najvećih trgovačkih lanaca da im do utorka odgovore jesu li im spremni dostaviti cijene 80 proizvoda za javnu objavu, tzv. bijelu listu. Time se želi suzbiti neopravdano povećanje cijena do kojeg je došlo prelaskom s kune na euro. Do utorka ujutro dva su lanca, Konzum i KTC, potvrdno odgovorila, a poslije se pridružio i trgovački lanac Tommy. 

Pristali hrvatski lanci

Na pitanje novinara uoči sjednice vlade kada će vlada predstaviti "arsenal o kojem je pričao premijer vezan uz rat s trgovcima i ograničavanje cijena", Butković je kazao kako su neki trgovci pristali dostaviti podatke, kako ima pomaka i vidjet će se kako će se situacija razvijati.

Upitan je li indikativno što su sva tri lanca koja su pristala dati podatke hrvatski lanci odgovorio je da ne zna, odnosno da je "ispalo tako". "Oni koji su pametni i koji žele dobro sebi i građanima, to su učinili. Učinit će vjerojatno i drugi, samo će trebati malo vremena", rekao je.

Novinari su ministra pitali i zašto vlada traži podatke od trgovaca, a imamo Državni zavod za statistiku (DZS), koji prati cijene. "Mislim da je odgovornost trgovaca da to dostave. Zato što oni dižu cijene i neki od njih su napravili jednu lošu sliku i idu na štetu građana. Njihova je dužnost da to dostave", kazao je Butković.

 

"Neki su se urazumili"

Butkovića su novinari pitali i da prokomentira nove podatke Državnog inspektorata koji su pokazali da je četvrtina poslovnih subjekata u kojima je napravljena analiza povećala cijene, prosječno za 20 posto, a ide i do 126 posto. 

Naime, Državni inspektorat je danas objavio da je do 19. siječnja obavio ukupno 1145 nadzora, pri čemu je u 25.2 posto njih, izuzevši nadzore u kojima se činjenice još uvijek utvrđuju (njih 163), utvrđeno neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022. Butković je rekao kako je vlada svjesna problema i ne bježi od njega.

"O njemu dosta govorimo i radimo, zato idu sve ove stvari koje se događaju u posljednje vrijeme. Neki od tih aktera su se urazumili, mnogi nisu, a na vladi je da radimo stvari da pokušamo to sve vratiti u normalu", rekao je.

"To je sada jedna utakmica"

"Smisao i intencija vlade nije da proganja bilo koga. Donijeli smo mjere kad je to trebalo, pomogli svima horizontalno. Nismo gledali tko gdje pripada, je li netko hrvatski ili strani poduzetnik. To je sada jedna utakmica u kojoj svi trebaju imati razumijevanja. I vlada, a ona ga ima, ali i trgovci na koje se to odnosi", kazao je Butković napominjući kako Državni inspektorat radi svoj posao.

Na pitanje kako komentira to što pravni stručnjaci kažu da će svi koji imaju obrazloženje zašto su povećali cijene moći na sudu srušiti kazne, rekao je da to ne može komentirati.

Upitan boji li se vlada sudskih procesa, rekao je kako se nema čega bojati jer radi svoj posao štiteći građane. Kazao je i kako vjeruje da će se ostali trgovci odazvati i dostaviti podatke. Kazao je da konkretnog roka nema, no kako se radi na tome da se stvar ubrza.

Pročitajte više