Čačić: HGK je institucija za uhljebljivanje, ali ne treba je ukinuti

Foto: HRT

"OD 1991. Zakon o HGK se nije mijenjao, a nije imao ni jedan amandman. Zaključak je vlade da se napravi novi zakonski okvir. Rok da se to napravi ne smije biti veći od nekoliko mjeseci te mora biti formuliran prije ljetne pauze", rekao je Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke Reformisti, u emisiji Studio 4.

Naglasio je kako saborska većina nije upitna te da je ono što se dogodilo u petak u saboru apsolutno formalno pravo opozicije, samo što je pitanje je li to moralno.

"Mnoge stranke su bile u poziciji da ukinu HGK pa nisu. SDP je imao prijedlog za reforme 2014. godine i rekao da se za mala i srednja poduzeća ukine članarina, a ne za sve. To je bilo kada je bio na vlasti, a kada je otišao, sada ubij Komoru", govori Čačić.

"Smatram da je HGK zaista institucija za uhljebljivanje i to užasava građane. Gospodarstvenici su svjesni da od HGK gotovo da nema nikakve koristi, ali to nije razlog da netko tko je odgovoran kaže da tu instituciju treba ukinuti. Ne, nju treba korjenito mijenjati", istaknuo je.

"Članstvo u HGK je važno"

Čačić je rekao da je članstvo u HGK važno "kako bi se imala evidencija nad članstvom", ali da se treba ukinuti članarina za male poduzetnike, treba eliminirati politički utjecaj u smislu "ja sam sebe biram", treba gospodarstvenike snažno izbaciti na tržište, a što se tiče članarine, možda je i u budućnosti ukinuti.

HGK trenutno dobiva 71 posto prihoda od članarina, a 5 posto od tržišta. Čačić je naglasio kako su sve kritike prema HGK opravdane, ali nije rješenje da se ona uništi. HGK ima 560 zaposlenih i 4 milijuna kuna isplaćuje vanjskim suradnicima.

"HGK je nešto što Hrvatskoj treba, ali ne ovakva", zaključio je Čačić.

Pročitajte više