Čačić: Sreća da su Pelješki most gradili Kinezi, mi još ne bismo bili na drugom stupu

Foto: HTV/HRT

PREDSJEDNIK Reformista Radimir Čačić je gostujući u emisiji Hrvatskog radija Oporbeni zarez poručio da se ništa nije promijenilo u stavovima i izjavama njegove stranke nakon izlaska iz vladajuće kolacije. Čačić je kritizirao obnovu nakon potresa na Baniji istaknuvši kako je sam koncept krivo postavljen. 

Uvjeren je da sjeverni dio Hrvatske nije dobro prošao u raspodjeli proračunskih sredstava, kao što ni inače ne prolazi dobro, jer to nije HDZ-ova biračka baza. Osvrnuo se i na činjenicu da je HDZ prvi put došao na vlast u Varaždinskoj županiji, kazavši da je to rezultat zajedničkog rada HDZ-a, HNS-a, Čehoka i SDP-a.

"Ni u Krapinsko-zagorskoj, ni u Varaždinskoj županiji, Međimurskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji HDZ nema bazu i glasove i njegov je limit ondje između 20 i 25 posto", rekao je Čačić. Vjeruje da je ulazak u Schengen velika stvar za Hrvatsku te tvrdi da je premijer Andrej Plenković u tom kontekstu odradio velik dio posla.

Čačić je prokomentirao i izgradnju Pelješkog mosta te je podsjetio da je još vlada Zorana Milanovića osigurala da "stvar u vezi s mostom krene". "Srećom su most realizirali Kinezi, da smo petljali ovako kao što radimo obnovu Banije, mi danas ne bismo bili ni na drugom stupu", rekao je Čačić, koji je nezadovoljan tijekom obnove na Baniji.

"Glasat ćemo protiv sudjelovanja Hrvatske u vojnoj misiji potpore Ukrajini"

Odgovorio je i na pitanje je li obnova jedan od ključnih razloga zbog kojih je izašao iz vladajuće većine. "To je sramotno postavljen koncept", rekao je i dodao da ono što se radi na Baniji ne spada pod Ministarstvo graditeljstva, nego je riječ o vladinom uredu, a da su postojeći rezultati obnove tužni, sramotni i tragični.

Najavio je kako će Narodna stranka - Reformisti glasati protiv sudjelovanja Hrvatske u vojnoj misiji potpore Ukrajini te dodaje da bi bila sramota da taj prijedlog dobije potrebnu većinu glasova u saboru.

"Teško će netko tvrditi da je 14 država EU-a protiv Ukrajine jer ne sudjeluju u toj misiji. Ministru vanjskih poslova dana je naredba da ode u Bruxelles i preuzme obveze a da nije pitao šefa. Njegov šef je dvojak, pola Plenković i pola Milanović", smatra Čačić.

Podupire uvođenje poreza na ekstraprofit te naglašava da zakon nije posebno loš, ali je mogao biti bolji. Čačić je siguran da će uvijek biti nepravedno oporezivanih, a neki od onih koji trebaju doći "pod porezne škare" će uspješno pobjeći. Čačić je govorio i o Ini i MOL-u, Rafineriji u Rijeci, radu nedjeljom u okviru Zakona o radu te izbornim jedinicama u Hrvatskoj.

Pročitajte više