KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Čačić: Svi u EU su zatvorili kafiće, samo je jedan iz Znanstvenog savjeta bio protiv

OD JUČER je u Varaždinskoj županiji umrlo 10 osoba, a zabilježeno je 86 novih slučajeva koronavirusa. Varaždinska županija u posljednjih tjedan dana ima 1076 novih slučajeva. 

Župan Radimir Čačić komentirao je u programu N1 stanje kao i nove mjere koje su jučer donesene. 

"Nema nikakve dvojbe da će ta mjera dati svoje rezultate", kazao je Čačić za ograničavanje napuštanja županija uoči Božića.

"Najveći broj europskih zemalja primjenjuje tu mjeru i sada. Ta mjera smanjuje kretanje ljudi, uspostavljanje kontakata, time se smanjuje širenje virusa", dodao je.

Na pitanje što misli o tome da je nemalo onih koji nastupaju s pozicija da "ovakve mjere ne polučuju uspjeh", nasuprot epidemiolozima koji ističu da se jedino ovako može kontrolirati virus, dogovorio je:

"Još uvijek mnogi smatraju da Darwin nije ništa dokazao i da je prstom Božjim nastalo čovječanstvo... Pa da, ima i takvih. Ima i ovih koji smatraju da je Zemlja ravna ploča. Ima svakakvih ljudi, tako i ovdje", kazao je Čačić.

"Ja inače nemam tu sklonost da, kad je netko dokazano prolupao, kad se netko bez ikakve dvojbe razotkrio kao, ne znam, štetan, da ne velim nešto drugo, u svojim izjavama...", objašnjavao je Čačić kad je voditeljica dometnula međupitanje o tome na koga točno misli.

"Već sam govorio, ovi iz naše lokalne politike, pa jedan iz Znanstvenog savjeta", odgovorio je.

>> Čačić opet odgovorio Laucu

"Ne svađam se ja ni s kim. Samo me malo ljuti kad netko tvrdi da je Zemlja ravna ploča, a već neko vrijeme ljudi su se već spustili na Mjesec. Nema to smisla", dalje je objašnjavao svoj stav:

"Ako postoji ijedan aksiom, ako postoji nešto o čemu nitko ne dvoji, onda je to neupitno da fizički kontakt i blizina uvjetuju prenošenje virusa. Sve zemlje na svijetu, pa čak i Švedska koja u tom segmentu nije napravila niti jednu drugu mjeru, napravila je samo jednu i drži je kontinuirano, a to je da je zatvorila ugostiteljstvo."

"Svih 28 europskih zemalja prvo su zatvoriti ugostiteljstvo. Jedino u gradu Varaždinu i jedan u Znanstvenom savjetu smatrali su da to nije tako", dodao je i potom pokazao krivulju daljnjeg pada broja novozaraženih u županiji.

Komentirao je i nedavna tumačenja tog pada krivulje novozaraženih u Varaždinskoj županiji po kojima pad nije posljedica uvedenih epidemioloških mjera u tada epidemiološki najgoroj regiji u EU, nego je posljedica prirodnog vrhunca epidemije.

"Točno je tako, samo upravo suprotno", kazao je Čačić i objasnio da epidemiolozi navode da je jasno riječ o posljedici toga da pad slijedi točno nakon završetka inkubacijskog razdoblja od trenutka uvođenja mjera, odnosno da su mjere spasile tu županiju od daljnje epidemiološke katastrofe.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više