Stvarni šef Domovinskog pokreta: Što se tiče lista, to je pokušaj prevare birača

Mario Radić, stvarni šef Domovinskog pokreta, i Radimir Čačić iz Reformista za HRT su se osvrnuli na glavne teme koje su u fokusu njihovih programa. Radić je komentirao medijske glasine o "tajnoj ljubavi" njegove stranke i predsjednika Zorana Milanovića te rekao da je to krenulo jer je predsjednik Milanović bio tri ili četiri puta u posjetu Vukovaru protokolarno.

"U tim susretima se naš predsjednik stranke rukovao s gospodinom Milanovićem. Istog se trenutka iz stožera stranke na vlasti stvara neki dojam da će DP biti u koaliciji s gospodinom Milanovićem. Ja ću odmah to demantirati u potpunosti i odgovoriti protupitanjem. Gospodin Anušić je bio barem duplo puta više s gospodinom Milanovićem. Znači li to da će taj dio HDZ-a ići u koaliciju s Milanovićem", kazao je i dodao da su petorica njihovih članova bili na prosvjedu kada je Milanović stavio dvojezične ploče u Vukovar.

Radić: Ankete radi kuća čiji je direktor član Suverenista

Čačić je komentirao rezultate nove ankete, koja im daje 6.5% te zagarantirani mandat u III. izbornoj jedinici. "To je jedna od rijetkih koja je doživjela malu promjenu. To su tri županije, Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska. Anketa jasno govori o stanju prije i poslije pojave Zorana Milanovića. Prije pojave je potpuno jasno da smo mi, kao nositelji liberalne koalicije, imali 6.5%, jasan mandat. Iza nas su bili Matija Posavec i Možemo", rekao je.

Sada, kako kaže, "ulaskom u koaliciju potvrđuje se sedam mandata" te se cilja i na osmi. Radić se nadovezao na rezultat ankete te doveo u pitanje njenu autentičnost.

"Javnost treba znati da je to anketa koju radi direktor anketne kuće koji je član predsjedništva Suverenista, koji su u koaliciji s Mostom. Komentator koji je komentira radi također s tim istim Suverenistima i Mostom u kampanji. Toliko o objektivnosti te ankete", dodao je.

O sukobu unutar SDP-a

Upitan je li točno da je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj odustao od kampanje te se uvrijedio zbog suradnje SDP-a s Reformistima, Čačić je odgovorio potvrdno.

"Trinaesto mjesto sigurno nije prolazno. Kad sam ja nosio listu, dobili smo 10, granično 11. Davno su prošla ta vremena. Ja mogu proći samo preferencijalno. Svi oni koji smatraju da trebam biti u saboru će za to glasati. Bosilj je trebao biti peti, očito je želio biti prvi umjesto Siniše Hajdaša Dončića. Nije mogao jer je Hajdaš Dončić puno duže u politici. Očito ambicije nemaju granice", ustvrdio je.

Radić: S Kolakušićem se slažemo oko mnogih stvari

Radić je komentirao odluku da DP uđe u koaliciju s Mislavom Kolakušićem i Ivanom Viliborom Sinčićem, ustvrdio je kako se slažu oko mnogih stvari. "Što se tiče Kolakušića, mi se slažemo u puno stvari, to je suverenizam, borba protiv zelene pošasti koja nam se nameće te oko antimigrantske politike. Znam da ćemo polučiti dobar rezultat", rekao je.

Odgovorio je i na pitanje o eventualnom nezadovoljstvu koje se pojavilo zbog sastavljanja lista. "Zna gospodin Čačić, a i svi drugi, da liste nije lako praviti. Ima razočaranih, zadovoljnih i prezadovoljnih. Mi smo tako odlučili i to je to. Nema nekih disonantnih tonova kod nas", kazao je.

Radić: Što se tiče lista, to je pokušaj prevare birača

Govoreći o tome što je u fokusu DP-a kada se radi o programu, Radić je istaknuo sigurnosna i demografska pitanja kao ona na koja bi se najprije trebalo odgovoriti. "Mi to govorimo već minimalno četiri godine. Za vojni rok smo govorili dvije godine da treba uvesti u Hrvatsku pa smo bili ismijavani godinu i pol dana pa su sad svi krenuli pričati da je vojni rok neizbježan.

Što se tiče lista, to je pokušaj prevare birača, ali naš narod zna tko je sve vrijeme radio kako treba. Nama je demografski slom glavna tema i u našem programu će biti sve mjere za sprječavanje demografskog sloma", kazao je.

Čačić se složio s Radićem te ustvrdio kako dječji doplatak mora postati pravo. "Podržavam što je rekao gospodin Radić. To samo pokazuje da ideologije s ključnim problemima ove zemlje nemaju nikakve veze. Demografija je apsolutno prvi i zadnji korak koji hrvatska politika mora poduzeti. Dječji doplatak ne može biti socijalna mjera, to mora biti pravo", dodao je.

Pročitajte više