Čad ima novog predsjednika. Sin naslijedio oca koji je vladao preko 30 godina

Foto: Profimedia

Mahamat Idriss Deby Itno, sin bivšeg vladara Čada i privremeni vojni vođa te afričke zemlje, položio je jučer prisegu kao novi predsjednik na petogodišnji mandat.

Prošli tjedan je Ustavno vijeće potvrdilo njegovu pobjedu sa 61 posto glasova na predsjedničkim izborima, koji su održani 6. svibnja.

Čad je prva zemlja u takozvanom pojasu puča koja je od 2020. održala izbore

Deby je sa skupinom generala preuzeo vlast 2021. nakon smrti svog oca Idrissa Debyja Itna i ukinuo ustav. Njegov je otac prije toga vladao zemljom više od 30 godina.

Od 2020. sedam je zemalja u Africi doživjelo promjenu vlasti vojnim udarima, gotovo sve u frankofonskoj zapadnoj i središnjoj Africi.

Čad je prva zemlja u takozvanom pojasu puča koja je od tada održala izbore. Mahamat Idriss Deby Itno je šesti predsjednik u povijesti zemlje koja ima oko 19 milijuna stanovnika, a od 1960. i osamostaljenja od bivše kolonijalne sile Francuske nikada nije doživjela miran prijenos vlasti.

Za razliku od drugih vojnih vladara u regiji, Deby je važan saveznik Francuske

Ustavno vijeće odbacilo je prigovore oporbe na izborni rezultat, koja je, kao i predstavnici civilnog društva, govorila o golemim izbornim krađama. Drugoplasirani na predsjedničkim izborima Succes Masra u srijedu je podnio ostavku na dužnost premijera, koju je obnašao u prijelaznoj vladi od početka godine.

Deby je jučer imenovao diplomata Allah-Mayea Halina novim šefom vlade, izvijestila je državna televizija. Imenovanje pouzdanika, koji je služio kao šef protokola kod Debyjeva oca i nedavno bio veleposlanik u Kini, ali nema iskustvo rada u izvršnoj vlasti, smatra se iznenađenjem.

Za razliku od drugih vojnih vladara u regiji, Deby je važan saveznik Francuske, koja je prerasporedila svoje trupe u Čad nakon državnih udara u regiji Sahel. Čad se nalazi na važnom raskrižju između kriznih država Sudana, Libije, Nigera i Srednjoafričke Republike te je dom za više od milijun izbjeglica.

Pročitajte više