FBI, CIA i NSA u utrci s vremenom: Hoće li Trump stopirati istragu o vezama s Rusijom?

Foto: FAH

IAKO je Donald Trump od jučer 45. predsjednik Amerike, istrage mogućih veza između Rusije i njegovog tima i dalje traje.

Štoviše, u istragu je uključeno čak šest obavještajnih i pravosudnih agencija: FBI, CIA, NSA, Ured direktora nacionalnih obavještajnih službi, Mreža za sprečavanje financijskih zločina Ministarstva financija i Ministarstvo pravosuđa. 

Kako potvrđuju visoki bivši i sadašnji američki dužnosnici, njihova istraga odnosi se na komunikaciju i financijske transakcije koje su presreli, a koje upućuju na moguću vezu između ruskih dužnosnika i Trumpovih suradnika.

Konkretno, sumnja se da je sustav za isplatu rusko-američkih umirovljenika iskorišten za financiranje hakera koji su upali u račune američkih političara i organizacija, javlja Mcclatchy.

Predsjednik Trump bi mogao zaustaviti istrage

Iz toga proizlazi da je Trumpova inauguracija u sjeni istrage nad njegovim suradnicima, kao i zaključka obavještajne zajednice o ruskom cyber-napadu i izbornom uplitanju koje mu je pomoglo da postane predsjednik. A sada će imati nadzor nad tim službama i moći će zaustaviti ili ograničiti barem neke od njihovih istraga, izvještava New York Times.

Ipak, nije jasno odnosi li se istraga direktno na Trumpa i aktivnosti njegove izborne kampanje, kao ni je li istraga povezana s hakiranjem Demokratskog nacionalnog povjerenstva i šefa kampanje Hillary Clinton. Također, nije poznato koji su ruski dužnosnici obuhvaćeni ovom protuobavještajnom istragom.

Poznato je jedino kako odluka za pokretanje istrage nije temeljena na kontroverznom i neverificiranom dosjeu koji je sastavio bivši britanski špijun u privatnoj istrazi.

Trumpovi suradnici odbacuju optužbe o vezama s Rusijom

Glasnogovornica Trumpovog tranzicijskog tima u četvrtak je komentirala kako "nema apsolutno nikakvog znanja o istrazi ili temelju za ikakvu istragu".

Među Trumpovim ljudima pod istragom posebno se ističe Paul Manafort, bivši voditelj Trumpove kampanje, koji je i morao dati ostavku zbog sumnjivih poslova u Ukrajini, gdje je radio kao savjetnik proruskog predsjednika Viktora Janukoviča i njegove stranke.

Manafort je rezolutno odbacio sve optužbe: "To je prljavi trik Demokratske stranke i potpuno je pogrešno. Nisam nikad imao nikakve veze s ruskom vladom ili ruskim dužnosnicima. Nisam nikad bio u kontaktu s ikim, niti sam naložio ikome da bude u kontaktu s ikim. O ruskom hakiranju DNC-a znam jedino ono što sam pročitao u novinama."

New York Times je u kolovozu objavio otkriće Manafortovog imena na tajnim računima prema kojima mu je Janukovičeva stranka isplatila milijune dolara u gotovini. AP je izvijestio da je njegov rad za Janukoviča uključivao tajno lobiranje u SAD-u.

Kontakt s Assangeom

Druga dvojica Trumpovih suradnika sa sumnjivim vezama s Rusijom su Carter Page, njegov bivši savjetnik za vanjsku politiku, i  Roger Stone, dugogodišnji operativac Republikanske stranke.

Stone je prošlog ljeta izjavio kako je u kontaktu s osnivačem WIkileaksa Julianom Assangeom i najavio da će Wikileaks objaviti nove hakirane dokumente demokrata povezanih s Clinton, što se i dogodilo. Stone je također negirao ikakve veze s ruskim službama.

Carterov komentar bio je sličan: "Nisam učinio ništa pogrešno, po 5000. put".

FBI vodi istragu koja je ubrzana posljednjih nekoliko tjedana, vjerojatno zbog opasnosti da je Trump zaustavi. Iako nisu pronađeni definitivni dokazi kriminalnih radnji, (Obamina) Bijela kuća dobila je izvještaje temeljene na prisluškivanim razgovorima, potvrdio je jedan dužnosnik.

Pročitajte više