Čakovec: Ubojici trudne blagajnice 15 godina zatvora

Županijski sud u Čakovcu osudio je danas Damira Talana na 15 godina zatvora za ubojstvo blagajnice Gordane Fic.

Dvadesetjednogodišnji Damir Talan iz Rivalna, zaseoka u općini Gornji Martijanec u Varaždinskoj županiji, nepravomoćno je osuđen za ubojstvo 25-godišnje trudne blagajnice Gordane Fic iz međimurskog sela Dragoslavca koje je počinio 20. siječnja prošle godine od 16,30 do 16,40 sati u mjenjačnici "Lotus" u Prelogu.

U obrazloženju presude sudac Rajko Kipke je naglasio kako je izrečena kazna od 15 godina najviša s obzirom na to da je počinitelj mlađi punoljetnik.

Ubivši automatskom puškom s prigušivačem Gordanu Fic, ubojica je iz blagajne ukrao strani i domaći novac ukupne vrijednosti 257.945,18 kuna.

Pri izricanju presude Sudsko se vijeće potpuno priklonilo optužbi koju je zastupala zamjenica županijskoga državnog odvjetnika Sonja Šraj-Slovenc. Ona je u završnim riječima zatražila najstrožu kaznu, a Talanov branitelj varaždinski odvjetnik Tihomir Jurečan je zbog, kako je rekao, "krhkih" dokaza zahtijevao oslobađajuću presudu.

Sudac Kipke je objasnio da se Sudsko vijeće u izricanju presude ravnalo nedvojbenim dokazima poput otisaka prstiju s ulaznih vrata mjenjačnice "Lotus", dok je Talan u svojoj obrani tvrdio da nikada nije bio u toj mjenjačnici.

Olakotne okolnosti nepravomoćno osuđenu Talanu bile su dosadašnja neosuđivanost i izražavanje sućuti obitelji ubijene, a kao otegotne hladnokrvnost, nemilosrdnost i neistinit iskaz u osmomjesečnu sudskom postupku.

Obitelj ubijene Gordane Fic rekla je da je zadovoljna zakonskim okvirima izrečene kazne, no drži da Talanu "ni sto godina zatvora nije dosta jer im ništa ne može vratiti ubijenu Gordanu".

(Hina) xvhač ydd

Pročitajte više