ASTRAZENECA

Capak detaljno pričao o rizicima AstraZenece za žene mlađe od 55 godina

Foto: Pixsell/Goran Kovacic

RAVNATELJ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak danas je detaljno govorio o mogućim rizicima cijepljenja AstraZenecom za žene u dobi od 25 do 55 godina.

Napravio je to odgovarajući na pitanje postoji li u ovom trenutku netko tko se ne bi trebao cijepiti AstraZenecom.

"Konkretno, trebaju li se cijepiti žene mlađe od 55 godina, postoji li za njih neki povećan rizik?" pitala je novinarka Capaka.

"U svom jučerašnjem priopćenju o razmatranju komisije koju nazivamo PRAC (komisija koja se bavi farmakovigilancijom), posebno što se tiče cjepiva AstraZenece, istaknuto je da je moguće da je cjepivo povezano s vrlo rijetkim slučajevima krvnih ugrušaka povezanih s trombocitopenijom, uključujući rijetke slučajeve ugrušaka u krvnim žilama koje odvode krv iz mozga i da ta situacija treba biti dalje istražena i da će komisija dalje nastaviti sa svojim radom po tom pitanju", rekao je Capak.

"To je nešto više od onog što je očekivano"

"To svoje mišljenje EMA bazira na činjenici da je, ako se isključi pojavnost covida u zadnjih godinu dana i ako se kao pozadinska informacija uzme populacija od 20 milijuna ljudi, Europljana, prije pojave covida, a toliko je ljudi cijepljeno AstraZenecom na području Europe i Velike Britanije, da je očekivana pojavnost slučajeva ovih bolesti, dakle diseminirane introvaskularne koagulacije, jedan, a tromboze venskih sinusa 1.35 na tih 20 milijuna, a da smo mi otkad smo počeli cijepiti AstraZenecom zabilježili pet slučajeva diseminirane introvaskularne koagulacije i 12 slučajeva tromboze venskih sinusa, dakle to je nešto više od onog što je očekivano. Tu se uglavnom radi o ženama u dobi od 25 do 55 godina", rekao je Capak.

"EMA posebno naglašava da je i za žene u toj dobi korist od cijepljenja veća nego što je prisutan rizik"

"EMA, dakle, smatra da se ta situacija mora dalje istražiti i da treba nastaviti s prijavom takvih slučajeva koji će se, svaki od njih, pomno i posebno razmatrati do donošenja zaključka. EMA nije donijela regulatornu odluku vezano uz to trebaju li se žene od 25 do 55 godina suzdržati od cijepljenja AstraZenecom, što znači da se taj rizik ne smatra velikim i da ga je potrebno dodatno istražiti i dalje tražiti povezanost između cijepljenja i tog događaja. EMA posebno naglašava da je i za žene u toj dobi puno, puno veća korist od cijepljenja nego što je prisutan rizik od ove dvije bolesti", rekao je Capak.

"To znači da to ne bi trebalo imati utjecaja na politiku cijepljenja, ali vidjet ćemo što će se dalje događati. Mi tu situaciju pažljivo pratimo i ako se pokaže da je potrebno da se donese neka regulatorna odluka, bilo na nacionalnoj razini, bilo da EMA pokrene nešto na razini EU, mi ćemo to svakako implementirati", rekao je Capak.

Markotić: Treba vidjeti kolika je upotreba kontraceptiva među tim ženama

Na Capaka se odmah potom nadovezala Alemka Markotić iz zagrebačke Zarazne klinike.

"Ono što je još u tom smislu rečeno je da se u tim podacima još treba analizirati kolika je upotreba kontraceptiva među tim ženama koje su analizirane s obzirom na to da sami kontraceptivi povećavaju rizik za tromboembolični incident", rekla je Markotić.

Pročitajte više