Capak Hrvatima koji se odlaze cijepiti u Srbiju: Čekajte svoj red

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

RAVNATELJ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je danas na konferenciji za medije kako u odnosu na prethodni tjedan imamo porast novozaraženih od 47 posto.

"U ovom tjednu u pet dana imali smo 9733 nova slučaja. U prošlom tjednu bilo ih je 6615, to je 47 posto više. Trenutna je incidencija 399.9 na 100.000 stanovnika, najmanju sa 74.4 ima Virovitičko-podravska županija, a najvišu s 1138 Primorsko-goranska županija."

Dominira britanska varijanta koronavirusa, u više od 80 posto uzoraka koji su sekvencionirani.

Komentirao cijepljenje u Srbiji

Upitan za savjet ljudima koji se idu cijepiti u Srbiju, Capak je rekao kako registracija cjepiva pri Europskoj agenciji za lijekove pruža određenu sigurnost u učinkovitost i neštetnost tih cjepiva, koje propagira EU.

"Ne bih savjetovao ljudima da se cijepe ruskim i kineskim cjepivom dok se ne registriraju u EU", kazao je Capak. Cjepiva registrirana u EU imaju jamstvo, a za cjepiva koja se koriste u trećim zemljama takve garancije nema.

"Savjetovao bih svima da čekaju svoj red, tijekom travnja dobit ćemo 500.000 doza cjepiva, u ovom tjednu 121.000 doza", kazao je.

Ubrzat će se cijepljenje druge skupine i nadaju se ubrzo početi cijepljenje treće skupine i gospodarskih prioriteta. Capak drži kako će do ljeta biti cijepljeno više od 50 posto stanovništva.

Pročitajte više