KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Capak o najgorem danu: Naravno da smo zabrinuti, ako bude trebalo, pojačat ćemo mjere

Foto: Pixsell/Damir Krajac/POOL

RAVNATELJ Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako ga zabrinjava povećanje broja novooboljelih.

"Naravno da smo zabrinuti zbog ovog broja, ali poduzimamo mjere. Najveći izvor zaraze su nam okupljanja mladih, a prosjek dobi je 31 godina", rekao je Capak gostujući na Novoj TV.

Ističe da su simptomi kod mlađih pacijenata slabiji - gubitak okusa i njuha te blago povećanje temperature.

>> Božinović: Imamo spremne nove mjere, ali njihovo uvođenje će ovisiti o situaciji

"Mislimo da su naše mjere dobre. U ovom trenutku u Hrvatskoj imamo milijun ljudi više. Kad se to stavi u perspektivu, imamo dobru situaciju. Ako bude trebalo pojačati mjere, to ćemo napraviti", rekao je Capak te istaknuo kako postoji čitav niz mjera koje još nismo aplicirali u Hrvatskoj.

Pojasnio je i da je za prijenos koronavirusa potreban veći kontakt nego kao kod prijenosa gripe pomoću sitnih čestica aerosola.

Rekao je kako je trenutno u Hrvatskoj 41 zaraženi turist jer su se neki vratili u svoje države, a ukupno su registrirana 102 slučaja zaraze kod stranaca.

>> Beroš: Nismo se prerano otvorili. Bez turizma bi nam bilo daleko lošije

Capak je komentirao objavu njemačkog instituta Robert Koch koji kaže da smo mi najveći izvoznici korone u Njemačku. "Nismo mi najveći. To je Kosovo s 1200 slučajeva, nakon toga Turska, pa Hrvatska", rekao je i istaknuo kako je od početka pandemije u Njemačku iz Hrvatske uvezeno 200 slučajeva.

Na pitanje zašto se ograničio rad klubovima i kafićima u cijeloj zemlji, a ne, primjerice, samo u županijama gdje imamo veće brojke zaraženih, Capak odgovara kako su dugo razgovarali o tome koju mjeru treba primijeniti. 

"Inspekcije su išle u klubove, nakon toga smo uveli mjeru da se, ako se utvrdi izvor zaraze u objektu, privremeno zatvori. Dvije trećine su se zarazile u klubovima, trebali smo uvesti drastičniju mjeru. To je na 10 dana, može se popustiti."

Što se tiče početka školske godine, ravnatelj HZJZ-a kaže kako se nadaju da će sva djeca krenuti u školu i da će se smanjiti broj zaraženih, no situacija će se još analizirati prije početka školske godine.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više