Capak: Za one koji se ne cijepe vrijedit će drugi uvjeti putovanja

Screenshot: HRT

RAVNATELJ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izjavio je u utorak kako ne postoji covid-putovnica niti je definiran njezin izgled, već potvrda o cijepljenju koja se koristi u medicinske svrhe, a o prelasku granica s tom potvrdom tek se razgovara na razini EU.

"Ne možemo govoriti o tome da postoji covid-putovnica ni o tome da je definiran njezin izgled. Izvjesno je da će kroz neko vrijeme postojati odluka o prelasku granice na temelju potvrde o cijepljenju", rekao je Capak novinarima dodavši kako je Hrvatskoj u interesu da podrži takav prijedlog.

Ta je inicijativa, kazao je, došla iz Grčke koja je sklopila ugovor s Izraelom o međusobnom priznavanju potvrde o cijepljenju.

"Mi imamo neke ponude o tome da razgovaramo o priznavanju potvrde o cijepljenju, ali nismo još ništa po tom pitanju dogovorili. Rano je govoriti o covid-putovnici i prelasku granica vezanom uz primanje cjepiva, ali izvjesno je da će se to uskoro dogoditi", kazao je.

"Tu ima čitav niz kontroverzi. Kao što znate, cjepivo ne štiti sto posto. Postoje oni koji su cijepljeni, ali nisu zaštićeni. Još ne znamo sto posto, pogotovo za pojedine vrste cjepiva sprečavaju li transmisiju. Postoji cijeli niz kontroverzi o kojima se razgovara. ECDC sa znanstvenog stajališta istražuje može li netko tko prelazi granicu s potvrdom o cijepljenju zaraziti sebe i druge", rekao je Capak.

Što s onima koji se ne cijepe?

Upitan je i što s onima koji se ne cijepe.

"Neće se nikad dogoditi to da će putovati isključivo osobe koje su se cijepile, nego će za te osobe koje se nisu cijepile postojati drugi uvjeti kao što je karantena ili testiranje, što postoji i sad", rekao je Capak.

Upitan je je li to diskriminacija, pogotovo prema mladima koji zadnji dolaze na red za cijepljenje.

"Pošto ne postoji covid-putovnica, ne može se govoriti o diskriminaciji. Mi sad možemo govoriti potencijalno da bi takva odluka bila diskriminatorna. O tome se diskutira, mi imamo male količine cjepiva", rekao je Capak.

Ocijenio je da će Hrvatska sigurno razmotriti mogućnosti i prednosti da kroz cijepljenje privuče goste tijekom turističke sezone.

"Sigurno ćemo cijepiti veliki dio populacije i nastojat ćemo cijepiti turističke radnike. Hoće li do tada biti covid-putovnice, još ne znamo, a ne zna se ni bi li se priznalo samo cjepiva registrirana na području EU ili i neka druga", kaže Capak.

"Postoji potvrda o cijepljenju. Svaka vrsta cjepiva ima svoju potvrdu. To nije covid-putovnica. Istina je da je dat zadatak da se razradi jedan od smart pristupa u izradi takozvane covid-putovnice, a hoće li to biti iskaznica, qr kod, to se još ne zna", rekao je Capak.

Hrvatska će omogućiti testiranje državljanima onih zemalja kojima će trebati PCR test prije povratka u svoju zemlju, najavio je.

O prekidu cijepljenja AstraZenecom u Austriji

Capak je potvrdio da Hrvatska nije dobila spornu seriju cjepiva AstraZenece s kojom se povezuju dvije smrti.

"Ta serija nije došla u Hrvatsku. Čudno je da su se dva takva slučaja dogodila u Austriji i ni u jednoj drugoj zemlji. Da se radi o seriji od milijun doza, bilo bi takvih slučajeva i drugdje", rekao je.

Austrijske vlasti imaju pravo prekinuti cijepljenje i istražiti slučaj, dodao je napomenuvši da su i oni u Hrvatskoj razmatrali slične slučajeve i svaki put ustanovili da se ne radi o cjepivu pa su nastavili s cijepljenjem.

O sezoni

"Situacija u nama susjednim zemljama je puno lošija nego kod nas. Trenutno dakako da ove situacije u okolici, nešto se toga prelije kod nas, nešto se prenese. Mi se nadamo da do toga neće doći, da neće značajno rasti brojke", rekao je. Dodao je da se nada da će uspješno pripremiti sezonu.

"Teško je reći je li ovaj porast rep drugog vala ili početak trećeg. Pratimo situaciju. Uvijek možemo aktivirati nove mjere. Skupa s preboljenjem i cijepljenjem nadamo se da ćemo moći kontrolirati situaciju", rekao je.

Rekao je da rastu količine koje nam isporučuju firme koje proizvode cjepivo.

"Budućnost borbe protiv korone je u cijepljenju", kaže.

O mjerama i popuštanju

Upitan je što će uslijediti.

"Prerano je bilo što reći. U svakom slučaju, po mišljenju epidemiologa, a jesmo pričali o tome, u ovom trenutku smatramo da nema prostora za popuštanje mjera. Možda će nešto blago oko toga biti. Rano je reći o tome", rekao je Capak.

"Kao što sam rekao, prerano je za dati bilo kakve informacije", dodao je.

Upitan je o javnim okupljanjima.

"Sasvim sigurno ta mjera ima smisla. Jedna od najučinkovitijih mjera, postoje znanstveni dokazi, smanjenje broja ljudi na okupljanjima je najučinkovitija mjera", rekao je Capak.

Pročitajte više