Capakova zamjenica: Covid-potvrde zamjenjuju lockdown, one su nam jedina mogućnost

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

ZAMJENICA ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin gostovala je na Media Servisu i govorila o situaciji s koronavirusom u zemlji. 

Što se tiče četvrtog vala, kaže da smo u laganoj silaznoj putanji. 

"Ja bih sačekala prije nego što se stvarno radujemo da je došao nekakav silazni trend pa polako i kraj 4. vala", rekla je Pavić Šimetin. 

Pavić Šimetin govorila je i o omikronu, kojeg još uvijek nema u Hrvatskoj. Otkrila je i je li on doista otporniji na cjepiva i širi li se brže. 

"Još se to ne može sa sigurnošću reći, pogotovo ne ovaj dio koji se odnosi na cijepljenje i na preboljenje. Ipak se sa sigurnošću može reći da je zarazniji, odnosno da se brže širi. To se već vidi po slučajevima u Južnoafričkoj Republici, gdje je dosta potisnuo delta varijantu", rekla je. 

"Ništa nije apsolutno"

Objasnila je i zašto se cijepljenima s dvije doze i s naknadnim preboljenjem ne produžava trajanje covid-potvrde. Pogotovo kad je i Krunoslav Capak ranije rekao da se preboljenje plus dvije doze cjepiva računaju kao tri doze. Pavić Šimetin kaže da još ništa nije apsolutno i da se još istražuje.

"Dosta ima diskusije o tome. Ono što se može prvo reći za booster dozu je da se može tretirati kao bez ograničenja jer nema nikakvih dokaza da pada imunitet i kad bi taj imunitet eventualnog opadao nakon te doze. Tako da čak i ovo ograničenje na godinu dana je možda preuranjeno i možda neće biti potrebno", navodi. 

Obavezne covid-potvrde

Pavić Šimetin kaže da kod nas još nema priče o obaveznom cijepljenju, ali se govori o ukidanju obaveznih covid-potvrda, kao o i prebacivanju odgovornosti i odlučivanju o borbi protiv pandemija sa Stožera na sabor. 

"Što se tiče obaveznih covid-potvrda, moramo biti svjesni da nam one zamjenjuju lockdown. One su jedina mogućnost borbe protiv virusa. Ako ne želimo ići u to veliko ograničavanje, onda jedino što možemo napraviti je kretanje uz sigurniji način, a to su sigurno covid-potvrde", rekla je. 

180 slučajeva gripe

Pavić Šimetin intervju je zaključila gripom, rekla je da je situacija za sada stabilna i jako povoljna. 

"Imamo za sada zabilježeno oko 180 pozitivnih slučajeva gripe. Moram reći da se ne radi o epidemiji, nego o pojedinačnim slučajevima, koje pratimo još negdje od kraja kolovoza. U zadnja dva tjedna praktički nismo zabilježili slučaj gripe. Radi se većinom o gripi H3N2, a pojedinačni slučajevi su pandemijska gripa H1N1", rekla je Pavić Šimetin na Media Servisu. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više