Capakova zamjenica o smrti starice: Nije umrla od cjepiva, AstraZeneca je sigurna

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

ZAMJENICA ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin potvrdila je u petak da je uzrok smrti 88-godišnje žene, koja je umrla nakon cijepljenja protiv covida-19, bio infarkt, a ne posljedica primanja cjepiva.

Nije utvrđena alergijska reakcija niti je bilo pogrešne primjene cjepiva, izjavila je u petak poslijepodne Pavić Šimetin.

"Riječ je o osobi u dobi od 88 godina kod koje je do smrtnog ishoda došlo neposredno nakon cijepljenja. Odmah na licu mjesta isključeni su uzroci koji bi mogli biti povezani s cijepljenjem, a to su anafilaktička reakcija ili nepravilna primjena lijeka te se prema znakovima bolesti smatra da se radi o ishemijskoj bolesti srca, odnosno o infarktu kao uzroku smrti", kazala je Pavić Šimetin.

Terminološki se radi o neželjenom događaju koji je vremenski povezan s cijepljenjem, ali ne i uzročno-posljedično.

"Anafilaktička reakcija je isključena jer osoba nije imala nikakve znakove alergijske reakcije - osip, edem, teškoće s disanjem. Mogućnost pogrešne primjene cjepiva isključena je jer se radilo isključivo cijepljenje i nije bilo nikakvih drugih pripravaka koji su se mogli zabunom inicirati, a iz iste bočice s 10 doza cjepiva, cijepljeno je još devet osoba kod kojih nije bilo nikakvih problema", kazala je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Četvrti smrtni slučaj nakon cijepljenja

Kaže kako u dobi iznad 80 godina svakodnevno umire 71 osoba, najčešće zbog infarkta i moždanog udara, što znači da od 3084 osobe u dobi iznad 80 godina umire jedna osoba.

"Teoretski, kad bi se cijepilo više od 3000 osoba u jednom danu te dobi, može se očekivati jedan takav smrtni ishod s obzirom na podatke o uobičajenoj mortalitetnoj statistici".

To je četvrti takav slučaj smrti nakon cijepljenja, tri su takve smrti već ranije prijavljene, i svaki puta se radilo o smrtima koje su samo vremenski povezane cijepljenjem, a nisu posljedica cijepljenja, navela je Pavić Šimetin.

Dosad je prijavljeno nešto više od 1000 sumnji na nuspojave cjepiva protiv covida-19, one su uglavnom blage i prolazne, a bilo je 20 težih alergijskih reakcija koje su zahtijevale primjenu lijekova.

HZJZ i HALMED: Smrt nije uzročno-posljedično povezana s cijepljenjem

HZJZ i HALMED u priopćenju navode kako smrt žene kod Slavonskog Broda nema uzročno-posljedične veze s cijepljenjem te da prve informacije upućuju da je žena umrla od srčanog aresta. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) zaprimili su prijavu neželjenog događaja sa smrtnim ishodom u 88-godišnje osobe koji je vremenski povezan s primjenom cjepiva. Proveden je hitni postupak ocjene ove prijave te je utvrđeno da nema uzročno-posljedične povezanosti s cijepljenjem.

Prema informacijama zaprimljenima od prijavitelja, klinička slika događaja upućuje na srčani arest, kojemu je u podlozi od ranije poznata ishemijska bolest srca. Temeljem dostupnih informacija isključeni su uzroci koji bi mogli dovesti do smrtnog ishoda neposredno nakon cijepljenja. Odnosno, isključena je mogućnost anafilaktičke reakcije jer nije bilo neposredne alergijske reakcije te se nisu razvili simptomi kao što su bronhospazam, kožne promjene ili edem. Također, isključena je mogućnost medikacijske pogreške, odnosno neodgovarajuće primjene cjepiva.

​Napomenuli bismo da se trenutačno u provođenju cijepljenja protiv bolesti COVID-19 prednost daje starijim osobama s obzirom na to da kod njih postoji veći rizik od razvoja teškog oblika te umiranja od bolesti COVID-19. Međutim, budući da cijepljenje protiv bolesti COVID-19 ne smanjuje smrtnost iz drugih uzroka, i tijekom razdoblja u kojem se cijepljenje provodi mogući su smrtni ishodi slijedom drugih uzroka, koji će u određenim slučajevima vremenski koincidirati s cijepljenjem. U Europskoj uniji svakodnevno od različitih uzroka umire oko 12.000 osoba, od kojih je 83% u dobi starijoj od 65 godina", navodi se u priopćenju HZJZ-a i HALMED-a.

Pročitajte više

 

Pročitajte više