Capan: Sporazum s HDZ-om dobar za umirovljenike i nije nemoralan

Najstariji vijećnik karlovačkog Gradskog vijeća Franjo Capan s liste HSUa ocijenio je danas da njegov potpis na sporazum s HDZom, unatoč protivljenju Gradske organizacije HSUa, nije nemoralan jer je dobar za umirovljenike.

Capan je 13. lipnja potpisao podršku SDP-ovu kandidatu za gradonačelnika Dariju Jankoviću, no 27. srpnja potpisao je listu podrške kandidatu Miri Škrgatiću koji ima podršku deset vijećnika s liste HDZ-HSLS-DC, dvaju vijećnika HSP-a te jedne donedavne članice HSS-a. Capan je svoj presudni vijećnički glas, koji Škrgatiću osigurava većinu, uvjetovao potpisivanjem Sporazuma o zajedničkom djelovanju u Gradskom vijeću.

Na upit novinara ne bi li bilo moralno da vrati HSU-u mandat ako to stranka većinom glasova od njega traži, Capan je na konferenciji za novinare rekao da bi svoj mandat stranci vratio odmah, ali nema komu jer, upitao se, tko bi onda ostvario ovaj sporazum koji je za umirovljenike koristan i rentabilan.

Gradska organizacija HSU-a jučer je započela postupak isključivanja Capana iz stranke jer je, suprotno odluci stranke, s predsjednikom Gradske organizacije HDZ-a Brankom Vukelićom potpisao sporni sporazum.

Tim se sporazumom Vukelić obvezao da će Grad omogućiti besplatan javni prijevoz svim karlovačkim umirovljenicima starijim od 65 godina, zatim pronaći prostorije bez plaćanja najamnine za Klub umirovljenika, trostruko povećati proračunsku poziciju za božićnice umirovljenicima, svim umirovljenicima s mirovinom manjom od 600 kuna isplatiti iznos od 100 kuna mjesečno u okviru mogućnosti proračuna, te zajedno sa Županijom skratiti umirovljenicima starijim od 70 godina čekanja u Općoj bolnici. Posebnim je člankom precizirano da se "HDZ putem Poglavarstva obvezuje osigurati minimalno 20.000 kuna mjesečno za funkcioniranje HSU-a".

Capan je rekao da HDZ-u daje rok od tri mjeseca da realizira dio sporazuma te još tri mjeseca da ostvari ostatak. Ako do tada neće biti ispoštivan sporazum, uskratit ću im svoj glas, osim ako za neispunjenje sporazuma ne budu imali jako valjane razloge, rekao je. On smatra da je dužan prema umirovljenicima koji su mu dali glas da glasa za HDZ jer je to "bolje od novih izbora koji bi porezne obveznike stajali nekoliko milijuna kuna".

(Hina) xvhor yso

Pročitajte više