Čehok dao posao zbrinjavanja otpada tvrtki koja je dobila najveće državne poticaje za tekstil

TVRTKA VIS d.o.o. tajkuna Davora Patafte koji je, čini se, oduvijek bio u političkom zaleđu varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, dobila je izravnom pogodbom varaždinski posao stoljeća - zbrinjavanje otpada iako nemaju ni dana iskustva u tom poslu. Prema podacima kojima raspolaže Index.hr u posljednje dvije godine dobili su čak 8 milijuna kuna državnih poticaja za tekstilnu industriju, što nam je i potvrđeno u Ministarstvu gospodarstva.

> Mutni poslovi u Varaždinu između gradonačelnika Čehoka i tajkuna Patafte?

> Josipović: Predsjednik Republike nije istražitelj, a ni sudac

> Čehok: Grad ni ja nismo pod Uskokovom istragom

Podsjetimo, Index je otkrio jednu od najvećih afera varaždinskog gradonačelnika Čehoka koju ispituje i USKOK, a koja je vezana za dobivanje posla zbrinjavanja otpada kada je Pataftina tvrtka koja se bavi tekstilom dobila ekskluzivan i monopolistički posao interventnog odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada u gradu Varaždinu i to, kako se ispituje, direktno na štetu gradske komunalne tvrtke Varkom.

Prema našim informacijama ispituje se i tvrtka APO koja je radila dokumentaciju za baliranje otpada te sanaciju odlagalište Brezje, a čiji je zaključak da Grad Varaždin mora za to sklopiti posao s tekstilnom tvrtkom VIS d.o.o.!? Ugovor je i sklopljen i to, čini se, prema višestruko višim cijenama nego na tržištu, a u vrijeme kada je posao sklopljen tvrtka VIS nije imala potrebne dozvole.

Nema priče, nema afere

Čehok kaže kako nema nikakve afere da je sve bilo transparentno te da mu politički protivnici žele smjestiti.

"Projekt mehaničko-biološke obrade otpada, koji su pohvalili svi stručnjaci, nastoji se bez argumenata napuhati u aferu koja bi trebala biti ključno mjerilo poštenja i sposobnosti rada gradske vlasti", rekao je Čehok jučer na konferenciji za novinare, no unatoč njegovu stavu, sumnje ostaju.

Begović & Polančec

Tako se postavlja pitanje kako je Pataftina tvrtka u vrijeme dok je u Ministarstvu gospodarstva stolovao Damir Polančec, a državni tajnik bio "Međimurac" Leo Begović, dobivala tolike državne poticaje.

Primjerice, u prošloj recesijskoj godini, kada su rezani poticaji, za spas radnih mjesta u tekstilnoj industriji Pataftin VIS domogao se 2,8 milijuna kuna poticaja iako je imao svega 98 zaposlenika. Za usporedbu reći ćemo kako je Siscia sa 304 zaposlenika imala 1,9 milijuna kuna, Orljava s 350 zaposlenika 788 tisuća kuna, a poznata zabočka Regeneracija sa 243 zaposlenika dobila je samo 444 tisuća kuna poticaja. Isto tako Ivančica sa 692 zaposlenika dobila je 1,3 milijuna kuna. Pataftina tvrtka tako je na petom mjestu od 125 tekstilnih tvrtki koje su dobile poticaje.

Prije dvije godine, država je bila puno izdašnija prema tvrtki VIS, jer su dobili gotovo pet milijuna poticaja točnije 4,955.951,12 kuna od države i bili su treći u Hrvatskoj od 84 tvrtke koje su dobile pomoć države.

Ministarstvo gospodarstva: Sve je transparentno

Budući da brojke baš i nisu razmjerne, raspitali smo se u Ministarstvu gospodarstva kako je moguće da je baš Patafta dobio toliki novac za poticaje te je li postojala politička protekcija, a objasnili su nam kako je sve - transparentno.

"Sukladno regionalnim potporama broj zaposlenih nije kriterij koji bi odlučivao o visini potpore. Potpora je određena temeljem opravdanih troškova investicije koju tvrtka provodi, a odnosi se na investicije u proizvodnju tkanina, oplemenjivanje tkanina i rješavanje otpada tkanina koji se javlja u samom procesu proizvodnje proizvodnog asortimana", objasnili su nam u Ministarstvu gospodarstva poticaje za 2008. godine dodajući kako se na natječaju za potpore tekstilnoj i kožarskoj industriji za 2009. godine također, opet, javila tvrtka VIS d.o.o. za subvenciju obrtnih sredstava , subvenciju marketinških aktivnosti te subvenciju troškova modernizacije tehnološkog procesa. Iz Ministarstva objasnili su kako dobivene subvencije po ovim mjerama se odnose isključivo na proizvodnju proizvoda iz core businessa, odnosno proizvodnja i tisak tkanina.

Ako vidimo da se ne troši namjenski, reagirat ćemo

"Dakle, radi se o potpori investiciji iz sektora tekstilne proizvodnje i eventualne dodatne investicije izvan ove djelatnosti nisu predmet ovih potpora", objasnili su nam u Ministarstvu gospodarstva dodajući da temeljem Ugovora koji je potpisan između Ministarstva gospodarstva i primatelja potpore, primatelj potpore je dužan dostavljati izvješća o namjenskom trošenju potpore.
Kako su nam rekli ukoliko ne opravda dobivenu potporu Ministarstvo će zatražiti povrat potpore uvećan za iznos zakonske zatezne kamate.

Pročitajte više